Rundveehouderij

Achtergrond

Handel in de ban van wegvallen tweede verzamelslag

De handel in slachtlammeren op de veemarkt in Leeuwarden is rustig verlopen. Zowel de ooi- als ramlammeren noteerden gelijk. Slachtschapen noteerden over de hele linie wel 7 euro lager.

De aanvoer was met 883 dieren opnieuw laag. Er werd veel gesproken over het wegvallen van de tweede verzamelslag vanaf 1 maart. Dit is mogelijk ook de reden voor beperkte aanvoer en een flinke prijsdaling van slachtschapen. De meeste handelspartijen lieten gisteren nog wel hun gezicht zien op de markt maar de vraag is of dit ook zo gaat blijven nu de handel zo wordt belemmerd. De verwachting is dat het komende weken rustiger gaat worden, al wordt op de achtergrond nog gewerkt aan een alternatief kwaliteitssysteem. Mogelijk dat Den Haag hier in de toekomst nog mee is te vermurwen.

Opvallend is wel dat ook vorige week de aanvoer met 856 al enorm was gedaald. De prijzen liggen, los van het wegvallen van de tweede verzamelslag, sowieso al flink onder het niveau van afgelopen jaren. De concurrentie met Engelse karkassen is fors. In Engeland is de kwaliteit afgelopen jaren sterk verbeterd terwijl het in Nederland juist steeds moeilijker wordt om mooie uniforme koppels bij elkaar te krijgen.

Prognose: lage aanvoer bij stabiele prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.