Rundveehouderij

Achtergrond 15 reacties

Duits melkveebedrijf met 350 koeien

Richard en Monique Verschure hebben een goed draaiend bedrijf in Duitsland met 350 koeien. Toch verkopen ze de boerderij, Ze gaan terug naar Nederland.

Richard en Monique Verschure hebben veel bereikt. Negentien jaar geleden vertrokken ze uit Nederland, omdat er geen mogelijkheden waren om boer te worden. In het noorden van Denemarken lukte dat wel. Daar bouwden ze een bedrijf op met 140 koeien.
In 2007 verkochten ze hun bedrijf in Denemarken en startten ze opnieuw in Saksen-Anhalt. Daar melken ze nu 350 koeien met een quotum van 3,2 miljoen kilo.
Het Duitse bedrijf werd grondig gerenoveerd, met veel aandacht voor koecomfort. Want als je de koeien optimaal wilt laten produceren, moeten ze het naar hun zin hebben, weet de veehouder. De koeien geven gemiddeld 9.000 liter  (lactatieperiode). De gemiddelde levensproductie is 45.000 liter.
Vier melkrobots
Sinds vier maanden wordt de helft van de koeien gemolken door vier Lely-melkrobots. De andere helft gaat twee keer per dag door de melkstal, een 2×10 visgraat van Westfalia. "Dat zijn de koeien die net hebben gekalfd. Die gaan door de melkstal tot we zeker weten dat ze weer gezond zijn. Daarna gaan ze naar de stal met de melkrobot. De koeien gaan weer door de melkstal zodra de productie daalt."
De twee ligboxenstallen op het bedrijf hebben samen 470 ligboxen. Een stal is aan beide kanten grotendeels open. De andere stal is aan één kant helemaal open, omdat daar de overdekte voergang is.
Daarnaast zijn er nog twee hallen voor 250 stuks jongvee. De pinken en kalveren staan op stro van het eigen bedrijf.
Behalve gras en mais teelt Verschure voertarwe. Daardoor is hij minder afhankelijk van aangekocht voer en schommelingen in de voerprijzen. "Dat maakt het hier zo interessant. Door lage grond- en pachtprijzen kunnen we hier goedkoop eigen voer telen en rendabel boeren." Om de eiwitvoorziening op peil te houden koopt hij alleen soja en raapschroot.
Veel pachtgrond
De gemiddelde pachtprijs is €100 per hectare. Verschure heeft veel pachtgrond, zoals gebruikelijk in dit deel van Duitsland. Het bedrijf is 590 hectare, daarvan is 200 hectare eigendom. De rest wordt via langjarige pachtcontracten gepacht. "De pachtcontracten hebben variabele looptijden, maar duren meestal twaalf jaar. Als de pachter de pacht op tijd betaalt en goed met de grond omgaat, worden de contracten gewoon verlengd." 300 hectare ligt bij de boerderij, de rest in de nabije omgeving.
Kansen in Nederland
Ondanks het goed renderende bedrijf dat de familie heeft opgebouwd, besloot ze de boerderij te verkopen. De droom om boer te worden is gerealiseerd. Nu gaat Verschure met zijn gezin terug naar Nederland. "Daar zijn straks ook mogelijkheden als de melkquotering verdwijnt."
Hij weet een ding zeker: in Nederland krijgt hij nooit zo'n groot bedrijf als in Duitsland en kan hij zeker niet tegen zo'n lage kostprijs produceren.
Het bedrijf wordt in zijn geheel verkocht, inclusief 350 melkkoeien, 250 stuks jongvee, machines en moderne woning. De 200 hectare grond in eigendom kan worden gekocht of gepacht.

Meer info: Agriplaza, Harry Nijborg (06-20 44 12 60) of Harrie Kampschöer (0049-17 14 30 56 31), www.agriplaza.eu.

Laatste reacties

 • Gerd

  dus snap ik niet??

 • Dam

  Dan ben je toch wel gek om weer naar nederland terug tegaan.
  Waar je helemaal uitgemolken word. Dan moet je wel dik in de geld problemen zitten.Of daar iets kleiners waarom zo groot ben je slaaf van je zelf en de bank.

 • roland

  Ik denk dat die geld genoeg heeft gemaakt, aangezien je het land ( 200 hectare) zowel kunt huren als kopen. Als hij geld nodig heeft om een bedrijf weer in NL te kopen dan denk ik dat de mogelijkheid er niet was geweest om die 200 hectare te pachten

 • tinus888

  grond in eigendom wordt verwarrend gebruikt in de duitse makelaardij

 • dommelje

  die komt niet terug van weelde, maar vooral van sociaale armoede, altijd werken en opeens ben je oud

 • Elevage

  iedereen hier droomt van zo'n bedrijf buiten Nederland..............

 • John17

  Ja, zo zie je maar weer 'Elevage' het gras lijkt bij de buren altijd
  groener........!

 • rvmiddelkoop

  mooi verkoop verhaal.

 • Bertens

  Een en ander zal ook samenhangen met de gezinssamenstelling. Is er een opvolger die het bedrijf wil overnemen? Als dit niet het geval is lijkt op tijd stoppen of minderen geen slechte keus. Je kunt je geld dan opmaken. Is er wel een opvolger ligt het verhaal anders.
  je kunt hier uiteraard geen oordeel over geven omdat niet alle gegevens bekend zijn. Veel succes met de verkoop.

 • John*

  en daarbij het zal niet vandaag of morgen verkocht zijn.. als er binnen nu en 5 jaar geschikte koper komt is dat al mooi meegenomen. Maar als je weet dat je er vanaf wilt moet je ook op tijd beginnen.

 • martensDLD

  dat bedrijf Staat hoog uit een paar maand te koop,hier in duitsland is de honger naar grond heel erg op het Moment,en de prijzen voor grond nog heel normaal!

 • W Geverink

  Deze boer heeft veel bereikt in niet al te lange tijd. Voor een groot gedeelte omdat hij strategie heeft. Nu is het bedrijf geld waard. Als hij wil verkopen moet hij dat doen als potentiele kopers geld hebben en het vertrouwen van de bank in de sector hoog is. Als na 2015 de melkprijs onderuitgemolken wordt en het eigen vermogen in de sector verdampt zijn er een stuk minder kopers voor zo'n bedrijf. Ook omdat de banken niet meer durven.

 • Demeter Griend

  Het is hier gewoon veel beter in Nederland en heimwee zal ook meespelen.
  Ook de AOW dat is in Duitsland een drame.
  Verstandige beslissing laten die duitsers hun eigen koetjes maar melken.

 • boerbenning

  AOW oftewel rente??Als je alle jaren inbetaald heb mag je blij zijn met 600 euro in de maand!!!De prijzen voor Pachtland zijn heel verschillend per gebied 1000 euro in het geval van Biogas,grondhonger en 300 in de andere gebieden !Maar dat wordt steeds duurder.En regelgeving is hier ook niet gemakkelijk.25 jaar in nl. boer geweest en niet veel boekhoudingsspullen, nu kleine 10 jaar duitsland al drie boekenkasten vol met papier want alle smoet je bewaren!bureaucratie erg hoog!Denk aub niet dat duitsland zaligmakend is! Je moet hier ook werken voor je boterham.

 • Piet, Midden-Europa

  Ik denk dat ik het begrijp Richard, je houd van uitdagingen ! Succes !!!...

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.