RundveeAchtergrond

Duits melkveebedrijf met 350 koeien

Richard en Monique Verschure hebben een goed draaiend bedrijf in Duitsland met 350 koeien. Toch verkopen ze de boerderij, Ze gaan terug naar Nederland.

Richard en Monique Verschure hebben veel bereikt. Negentien jaar geleden vertrokken ze uit Nederland, omdat er geen mogelijkheden waren om boer te worden. In het noorden van Denemarken lukte dat wel. Daar bouwden ze een bedrijf op met 140 koeien.

In 2007 verkochten ze hun bedrijf in Denemarken en startten ze opnieuw in Saksen-Anhalt. Daar melken ze nu 350 koeien met een quotum van 3,2 miljoen kilo.

Het Duitse bedrijf werd grondig gerenoveerd, met veel aandacht voor koecomfort. Want als je de koeien optimaal wilt laten produceren, moeten ze het naar hun zin hebben, weet de veehouder. De koeien geven gemiddeld 9.000 liter  (lactatieperiode). De gemiddelde levensproductie is 45.000 liter.

Vier melkrobots

Sinds vier maanden wordt de helft van de koeien gemolken door vier Lely-melkrobots. De andere helft gaat twee keer per dag door de melkstal, een 2×10 visgraat van Westfalia. “Dat zijn de koeien die net hebben gekalfd. Die gaan door de melkstal tot we zeker weten dat ze weer gezond zijn. Daarna gaan ze naar de stal met de melkrobot. De koeien gaan weer door de melkstal zodra de productie daalt.”

De twee ligboxenstallen op het bedrijf hebben samen 470 ligboxen. Een stal is aan beide kanten grotendeels open. De andere stal is aan één kant helemaal open, omdat daar de overdekte voergang is.

Daarnaast zijn er nog twee hallen voor 250 stuks jongvee. De pinken en kalveren staan op stro van het eigen bedrijf.

Behalve gras en mais teelt Verschure voertarwe. Daardoor is hij minder afhankelijk van aangekocht voer en schommelingen in de voerprijzen. “Dat maakt het hier zo interessant. Door lage grond- en pachtprijzen kunnen we hier goedkoop eigen voer telen en rendabel boeren.” Om de eiwitvoorziening op peil te houden koopt hij alleen soja en raapschroot.

Veel pachtgrond

De gemiddelde pachtprijs is €100 per hectare. Verschure heeft veel pachtgrond, zoals gebruikelijk in dit deel van Duitsland. Het bedrijf is 590 hectare, daarvan is 200 hectare eigendom. De rest wordt via langjarige pachtcontracten gepacht. “De pachtcontracten hebben variabele looptijden, maar duren meestal twaalf jaar. Als de pachter de pacht op tijd betaalt en goed met de grond omgaat, worden de contracten gewoon verlengd.” 300 hectare ligt bij de boerderij, de rest in de nabije omgeving.

Kansen in Nederland

Ondanks het goed renderende bedrijf dat de familie heeft opgebouwd, besloot ze de boerderij te verkopen. De droom om boer te worden is gerealiseerd. Nu gaat Verschure met zijn gezin terug naar Nederland. “Daar zijn straks ook mogelijkheden als de melkquotering verdwijnt.”

Hij weet een ding zeker: in Nederland krijgt hij nooit zo’n groot bedrijf als in Duitsland en kan hij zeker niet tegen zo’n lage kostprijs produceren.

Het bedrijf wordt in zijn geheel verkocht, inclusief 350 melkkoeien, 250 stuks jongvee, machines en moderne woning. De 200 hectare grond in eigendom kan worden gekocht of gepacht.

Meer info: Agriplaza, Harry Nijborg (06-20 44 12 60) of Harrie Kampschöer (0049-17 14 30 56 31), www.agriplaza.eu.

Beheer
WP Admin