Rundveehouderij

Achtergrond

Diepe prijsdalen bij vloeibare zuivel

De zuivelmarkt deze week staat qua dynamiek en prijsbeweging in stevig contrast met het rustige beeld dat de Rabobank in haar jongste kwartaalrapportage schetst van de mondiale zuivelmarkt dit jaar.

De Rabo voorziet lichte prijsdruk bij een toenemend aanbod, de daghandel laat een turbulente markt zien, met diep dalende prijzen voor meerdere producten en verwerkers die hun best doen om niet te verdrinken in de melk.

Met name bij melkconcentraat en ontroomde melk doken de prijzen deze week ver onderuit. Na een paar weken van relatief herstel en vorige week prijzen van 2.550 tot 2.600 euro per ton voor mageremelkconcentraat (MMC) schoten de noteringen deze week omlaag. MMC wordt nu verhandeld voor zo'n 2.000 euro per ton en soms nog lager. Er is een enorm aanbod van melk en dus ook concentraat, want in de hele EU piekt de productie, terwijl er weer problemen zijn bij belangrijke verwerkers/grote poederproducenten, zoals Arla, nog steeds niet op hun beoogde capaciteit zitten. Magere melk noteert in onder meer Zuid-Duitsland en Oostenrijk zo'n 15 cent per kilo.

Room houdt qua prijs nog goed stand op zo'n 4.200 tot 4.250 per ton. Dit is te danken aan een nog goede vraag in verband de aankomende Paasdagen.

De prijzen voor foliekaas blijven verder dalen. De spotnotering beweegt zich momenteel rond de €3,10 per kilo, terwijl hier en daar ook al weer lagere prijzen worden genoteerd. De prijzen voor melkpoeders bewegen mee naar beneden, maar hier is de daling nog vrij gematigd.

Willen de uitbetaalprijzen niet te ver dalen, dan valt te hopen dat de aanvoerpiek snel afzwak en/of dat de vraag aantrekt.

Prognose: lagere prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.