Rundveehouderij

Achtergrond

Voermarkt prijshoudend gestemd

De fouragehandel heeft vlotte verkoop van zowel hooi, stro en andere structuurbrengers als van vochtrijke bijproducten. Bij de melkveehouderij raakt de koek onderhand op, als gevolg van het weinig florissante groeiseizoen 2013, in combinatie met toename van de veestapel.

Anderzijds kan de komende weken het tot nog toe zachte weer invloed krijgen. De vooruitzichten voor het gras zijn vooralsnog gunstig. Boeren kijken hoe ze het kunnen uitzingen tot de eerste snede. De vraag naar kuilmais neemt toe en er wordt ook wel kuilgras verkocht. Afhankelijk van het gehalte drogestof ligt daarvan de prijs per ton op ongeveer 55 euro (30 procent) tot 70 euro (45 tot 50 procent).

Enkele soorten ruwvoer worden schaars. Vooral roodzwenk is steeds lastiger te inden. Luzerne is uitverkocht. Importluzerne uit Canada is begin maart te verwachten, de prijs komt te liggen rond 330 euro per ton. Alternatief, maar voor de koe minder smakelijk, is gehakseld koolzaadstro.

Tarwegistconcentraat en bierbostel zijn goed verkrijgbaar en ongewijzigd in prijs. De reststroom uit de consumptieaardappelen verwerkende industrie is flink, maar snippers vinden ook bestemming buiten de voersector (onder andere zetmeelproductie). Goede snippers zijn matig beschikbaar en duur. Voeraardappelen, vorig seizoen niet te krijgen, worden nu wel aangevoerd en zijn iets goedkoper geworden.

Prognose: stabiel.

Of registreer je om te kunnen reageren.