Rundveehouderij

Achtergrond

Vlotte handel en iets hogere prijzen

De handel in slachtkoeien is maandagochtend in Bunnik wederom vlot verlopen. De koeien in de klasse O-, P- en de worstkoeien eerste kwaliteit zijn 5 cent duurder verkocht dan een week geleden.

Worstkoeien tweede kwaliteit noteren stabiel, deze worden minder gevraagd dan we wat bevleesdere dieren. De prijzen voor luxe koeien noteren ook stabiel. De vraag naar de dieren is goed, maar de prijs staat al op een hoog niveau waardoor kopers niet bereid zijn om meer te betalen.

Een O-kwaliteit koe brengt maximaal €2,85 per kilo geslacht gewicht op. Dit is bijna 1.000 euro per dier, bij een geslacht gewicht van 350 kilo. Vorig jaar bracht een dergelijke koe nog zo'n 1.225 euro op met een slachtprijs van €3,50 per kilo.

Hoewel de handel op de veemarkten doet vermoeden dat de prijs van de slachtkoeien stijgt, blijven de uitbetaalprijzen van de slachterijen gelijk. Dit is ook te zien aan de NBHV-notering, welke wordt bepaald aan de hand van uitbetaalprijzen van slachterijen. Deze notering bleef vorige week vrijdag stabiel.

Oorzaak van de stabiele prijzen bij de slachterijen is de moeilijk verlopende afzet van het vlees. Vooral de afzet van het duurdere achtervlees is moeizaam en de prijs is in de afgelopen weken wat gedaald.

Prognose: stabiel.

Of registreer je om te kunnen reageren.