Rundveehouderij

Achtergrond laatste update:7 feb 2014

Rendementen op melkvet brokkelen af

Het duurt waarschijnlijk nog wel even voordat melkveehouders het gaan voelen, maar de prijzen voor diverse melkproducten schieten de laatste weken flink omlaag.

Boter heeft sinds eind 2013 zo'n 600 tot 700 euro per ton aan marktwaarde verloren. Het product wordt nog aangeboden voor zo'n 3.400 euro per ton. Room is wel zo'n 1.000 euro per ton goedkoper geworden en wordt nu verkocht voor ongeveer 4.100 euro per ton. Ook kaas is aardig goedkoper geworden. Sinds de jaarwisseling is de verkoopprijs van Nederlandse foliekaas met 10 tot 12 cent per kilo gedaald. Het wordt nu verkocht voor ongeveer €3,60 per kilo. In de markt wordt verwacht dat de prijs nog verder gaat dalen. De spotmarkt voor rauwe melk gaat mee omlaag.

De poeders zijn nog redelijk prijshoudend dankzij een prima exportvraag. Hier komt de bedreiging echter van een andere kant. Door de hoge zuivelprijzen vragen steeds meer afnemers naar goedkoper product, met plantaardig vet erin. Bijna alle grote fabrikanten maken dit 'fat filled' product, wat melkvet verdringt.

De prijsdruk is het gevolg van een hoge melkproductie in Europa, een oplopende productie. In bijvoorbeeld Frankrijk is daar nog ruimte voor. De zuivelindustrie doet alle mogelijke moeite om die productie weg te werken, maar de verpoederingscapaciteit zit zo ongeveer aan de limiet. Daardoor verdwijnt er weer meer melk in de kaasmarkt, wat ook die markt onder druk zet. De laatste weken was al merkbaar dat de voorraden opliepen. Er kwam steeds oudere kaas op de markt. Een Nederlandse zuivelreus heeft volgens de verhalen zelfs een forse partij kaas weggezet naar Mexico, om hier de markt te ontlasten.

Prognose: lagere prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.