Rundveehouderij

Achtergrond

Markt melkvet EU klimt uit dal

De botermarkt lijkt voorlopig de bodem te hebben bereikt in de EU. De spotprijs voor boter gaat richting de 3.600 euro (van een dieptepunt van 3.350 euro), de roomprijs is omhoog gegaan naar 4.250 tot 4.300 euro per ton.

Directe aanleiding lijkt het nieuwe contract te zijn dat de Duitse supermarktketen Aldi heeft afgesloten met de Duitse zuivel. Daarbij is naar verluidt een prijs van 3.560 euro per ton afgesproken. Ook loopt de markt voor room vrij goed in verband met de productie voor de komende Paasdagen. De prijsdalingen voor melkvet bij de GDT-veiling van Fonterra lopen redelijk in de pas met wat al in Europa is gebeurd. De kaasnotering lijkt ook even een voorlopig evenwicht te hebben bereikt, of althans niet verder te dalen.

Daarmee is de onzekerheid echter nog lang niet uit de markt. De melkpoeders zijn qua prijs al lange tijd behoorlijk stabiel gebleven. Grote vraag is of die stabiliteit ook blijft in de komende maanden, wanneer de melkproductie in de EU gaat pieken. Veel handelaren hadden al lang een daling verwacht, maar het kwam er niet van. Voor de Europese zuivel gunstige omstandigheden zijn de dalende melk- en melkpoederproductie in Nieuw-Zeeland en Australië en de druk op de productie in de Verenigde Staten. Nog een factor is dat Europa de laatste tijd minder poeders kon produceren dan verwacht door capaciteitsproblemen. Dat is ook een reden waarom de prijzen voor mageremelkconcentraat al wekenlang onder druk staat. Dit is naar verwachting een tijdelijk probleem, omdat Arla hard werkt aan herstel van getroffen poedertorens en elders een aantal torens in gebruik zal komen. Wat daarna gebeurt, is een vraag.

Prognose: prijsherstel bij melkvet, prijs poeders stabiel.

Of registreer je om te kunnen reageren.