Rundveehouderij

Achtergrond

Lammeren beter verkocht in Leeuwarden

Ooi- en ramlammeren zijn dinsdagochtend in Leeuwarden beter verkocht. De prijs van ooilammeren steeg met 5 euro naar maximaal 87 euro per stuk voor de dieren zwaarder dan 20 kilo. Ramlammeren lichter dan 25 kilo stegen 3 euro in prijs en de zware rammetjes brachten 5 euro meer op. De ramlammeren zwaarder dan 25 kilo brengen maximaal 120 euro op.

Oorzaak van de prijsstijging is enerzijds de kleinere aanvoer en anderzijds een toegenomen vraag naar vooral ooilammeren. In totaal werden er 856 dieren aangevoerd, 178 minder dan een week geleden.

Handelaren vrezen dat het aanbod op de veemarkten verder zal afnemen als gevolg van het afschaffen van QLL. Vanwege de afschaffing van het diertransportkeurmerk mogen dieren niet meer vervoerd worden naar een tweede verzamelplaats. Dit zorgt ervoor dat de koppeltjes lammeren die verkocht worden op de markt niet meer naar een verzamelplaats mogen om vanaf daar in een grote groep voor de export weg te gaan. Hierdoor is het voor exporteurs minder aantrekkelijk om een aantal koppeltjes op de markt te kopen. De koppels moeten dan rechtstreeks naar de slachterij. Er wordt dan vaker gereden met een halfvolle vrachtwagen, wat minder efficiënt is en voor extra kosten zorgt.

Prognose: stabiel

Of registreer je om te kunnen reageren.