Rundveehouderij

Achtergrond

Kaas zorgpunt op stabielere markt

Na een periode van prijsdalingen bij het melkvet en bij de vloeibare zuivel, lijkt nu weer een stabilisering te zijn opgetreden.

Room noteerde vorige week bijvoorbeeld korte tijd rond de 3.900 euro per ton, maar zit nu weer goed op 4.000 euro. Ook de spotmarktprijs voor Nederlandse boerderijmelk lijkt stabiel op ongeveer 38 cent per kilo franco, maar omdat er weinig handel op is, valt er geen heel betrouwbaar beeld te geven. Duitse spotmelk is, gecorrigeerd voor gehalten, zo'n 3 cent per kilo goedkoper. Voor mageremelkconcentraat lijken de prijzen eveneens te stabiliseren, rond de 2.650 euro per ton. Dat is na een forse daling in de voorbije weken. Of deze notering het houdt, is de vraag.

Veel hangt af van de vraag wat de kaasprijzen gaan doen. De notering voor Goudse foliekaas is in de voorbije weken behoorlijk weggezakt en bevindt zich nu rond de €3,55 per kilo. Daarbij boven zich voorraden op.  Als de melkaanvoer de komende weken nog verder stijgt, bestaat de kans dat ook de kaasnotering verder wegzakt, en dat zal weer invloed hebben op de overige zuivelprijzen.

Mageremelkpoeder noteert al weken tamelijk stabiel op zo'n 3.300 euro per ton. Melkpoeder gaat tegen deze prijs in grote hoeveelheden de grens over. Europa profiteert van het feit dat Nieuw-Zeeland langzaam uit het seizoen raakt, de Amerikanen last hebben van het weer (wat de productie drukt) en de vraag groot blijft. Onder meer uit Azië en Algerije. Van melkpoeder zijn er ondanks de hoge aanvoer en productie geen voorraden. De enige beperking is de verpoederingscapaciteit.

Door de sterk gedaalde vetprijzen wordt voor het eerst in tijden ook de export van boter en boterolie weer interessant.

Prognose: stabiele prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.