Rundveehouderij

Achtergrond

Handel in nuchtere kalveren zit vast

Hoewel de prijs van de nuchtere kalveren op een erg laag niveau staat is de vraag naar kalveren erg rustig.

Dat ondervonden ook de handelaren die op dinsdagochtend op de veemarkt Purmerend hun kalveren wilden verkopen. De handel zit vast en verloopt al weken hetzelfde; erg rustig voor dezelfde prijzen.

Integraties en vrije mesters hebben te maken met dunne marges op de verkoop van de vette kalveren. Met het inkopen van de nuchtere kalveren houden mesters rekening met deze magere marges. Komen de kalveren te duur in het hok te liggen dan blijft er maar weinig ruimte over voor tegenvallers in de rest van de mestperiode. Zolang de marges op het mesten klein zijn, is er geen grote stijging van de nukaprijs te verwachten. Tenzij het aanbod van de nuchtere kalveren flink terug loopt. Maar dat is niet de verwachting. Het aanbod van Nederlandse kalveren zal over een paar weken wel wat afnemen, maar dit wordt net zo makkelijk overgenomen door de import van Ierse kalveren. Een hogere opbrengstprijs voor nuchtere kalveren zit er voorlopig dan ook nog niet in.

Een zwartbont stierkalf eerste kwaliteit brengt maximaal 80 euro per stuk op. Dit is 35 euro minder dan er vorig jaar in dezelfde periode werd betaald.

Prognose: stabiele prijs.

Of registreer je om te kunnen reageren.