Rundveehouderij

Achtergrond 733 x bekeken 1 reactie

Aanhoudend lichte druk op zuivelprijzen

Het Productschap Zuivel houdt de noteringen deze week grotendeels stabiel, ook de meeste zuivelbedrijven neigen naar een stabiele melkprijs (toeslagen daargelaten).

De zuivelmarkt beweegt ondertussen langzaam verder naar beneden. De grootste prijsdaling was deze week te merken bij het magere melkconcentraat (MMC). De spotnotering hiervan kelderde naar zo'n 2.100 euro per ton, terwijl er vorige week nog zo'n 400 euro meer voor werd betaald. Het gevoel is dat dit een momentopname is. Na twee fabrieken van Arla kreeg deze week ook een grote Poolse koper van melkconcentraat te maken met een productiestoring. De verwachting is echter dat deze volgende week weer voorbij is. De prijs voor gewone spotmelk staat ook verder onder druk.

De heftige prijsreactie geeft wel aan dat het evenwicht op de markt precair is. Er is een grote en oplopende melkaanvoer, die hoe dan ook moet worden verwerkt. In Nederland (en deels ook Duitsland) komt daar nog bij dat de kaasfabrikanten hun productie drukken. De kaasprijzen houden moeizaam stand, en de Duitsers kunnen sinds donderdag nog moeilijker naar Rusland exporteren dan ze al konden. Dat betekent weer meer aanbod in de EU.

De vetprijzen zijn relatief stabiel, al is de roomprijs na de opleving van vorige week weer iets teruggezakt. De notering schommelt nu rond de 4.150 tot 4.200 euro per kilo.

Bij de melkpoeders blijven de spotprijzen stabiel tot licht dalend. De prijzen schommelen rond de 3.300 tot 3.400 per kilo voor mageremelkpoeder en 3.700 tot 3.800 voor vollemelkpoeder. Europa heeft de laatste tijd wel meer te maken met ongunstige wisselkoersverhoudingen. Toch blijven de exportmogelijkheden goed. Vooral China zal dit jaar nog meer aan de markt zijn.

Prognose: lichte prijsdalingen.

Eén reactie

  • koestal

    normaal voor de tijd van het jaar

Of registreer je om te kunnen reageren.