Rundveehouderij

Achtergrond 753 x bekeken

Aanbod hooi loopt terug, bostel goedkoper

Ruwvoer heeft alle aandacht. De handel in kuilmais is desondanks niet op het volume van andere jaren. Verkopers wachten af en kopers willen zeker niet het achterste van de tong laten zien.

Graskuil wordt wel verhandeld, voor prijzen rond 50 euro per ton, maar dat is een ruwe indicatie, want er is veel variatie in kwaliteit. De verkoop van hooi en stro loopt gestaag door. Merkbaar is wel een toegenomen vraag naar weidehooi en graszaadhooi. De verkrijgbaarheid van hooi en graszaadhooi loopt echter terug, net als van kort gesneden stro.

De grote fouragehandelsbedrijven hebben hun tarieven voor bierbostel verlaagd met 10 cent per ton per procent drogestof, dus met ruim 2 euro per ton. De marktprijs stond zoals wel vaker dit seizoen behoorlijk stevig genoteerd ten opzichte van de voederwaardeprijs. Dat remde de kooplust van melkveehouders. Bovendien is het brouwvolume goed te noemen. Graanbostel (35 procent drogestof) kost €65,00 tot €67,50 per ton en is weliswaar niet geschikt als een-op-een-vervanger voor bierbostel, maar scoort wat betreft voederwaardeprijs heel goed.

Aardappelpersvezels uit de zetmeelproductie zijn op. In de reststroom van de consumptieaardappelverwerking komt nog weinig verandering. Fritesproducenten leveren wel snippers, maar nog steeds veel minder dan de melkveehouderij kan hebben.

Prognose: prijzen blijven gelijk.

Of registreer je om te kunnen reageren.