Rundveehouderij

Achtergrond 1454 x bekeken 5 reacties

Vet houdt zuivelmarkt nog een beetje drijvend

De markt voor vloeibare zuivel blijft het best draaiende deel van de zuivelmarkt. De notering voor room kwam deze week zelfs boven de €4.000 per ton uit en is pas nu weer iets aan het zakken. Grote vraag is hoe lang dit niveau nog handhaafbaar is met een rap naderende kerstperiode.

Rauwe boerderijmelk doet het ook nog relatief goed, al lopen de signalen over de betaalde prijzen sterk uiteen. De ene bron meldt nog een prijs van bijna 35 cent franco geleverd, de andere noemt 30 cent. De tendens lijkt ook dalend, want toch enigszins in lijn met de ontwikkeling van de garantieprijs van FrieslandCampina. Enerzijds is er momenteel wat extra vraag naar rauwe melk, omdat zowel Cono als A-ware zijn begonnen met proefdraaien in hun nieuwe kaasfabrieken, anderzijds is er niemand die smachtend uitkijkt naar nog meer melk om te kunnen verwerken. Zuivelbedrijven zetten liefst zo min mogelijk product op de markt, want veelal moet er geld bij.

De kaasnotering zakt nog steeds verder weg. De handel is tam, de vraag zwak, ondanks dat er nog maar tussen de €2,10 en €2,20 per kilo meer wordt betaald voor een kilo gewone foliekaas af fabriek.

Ook de melkpoedernotering zakt steeds meer. Magere melkpoeder voor veevoer gaat momenteel voor enkele tientjes minder dan €1.600 per ton van de hand. Magere melkpoeder voor humane voeding noteert tussen de €1.750 en €1.790 per ton. Daarmee blijft het boven de interventiegrens en is het nog steeds concurrerend met Nieuw-Zeelands product. De dreiging voor meer neertwaartse druk komt echter van Amerikaans poeder, dat ook de wereldmarkt op moet.

Prognose: lagere prijzen.

Laatste reacties

 • .....

  Klopt dat? 2,10 voor een kg foliekaas geeft een melkprijs van 21 cnt?

 • dayo

  @.............. ja dat klopt, nog minder waarschijnlijk die kaas moet ook nog gemaakt worden....., je hebt gelijk 10 kg melk is 1 kg kaas, al zullen met de huidige technieken wel minder melk nodig hebben voor een kg kaas

 • willem

  en je hebt nog een emmer wei.......

 • koestal

  wacht maar tot DOC de melkprijs bekend maakt !!

 • Mozes

  De helft van het melkgeld komt tegenwoordig uit de kaas, de andere helft uit de wei.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.