Rundveehouderij

Achtergrond

Rustige handel en stabiele prijs slachtkoeien

De handel in slachtkoeien is maandagochtend in Bunnik rustig verlopen bij een stabiele prijs.

De vraag naar vlees is in de afgelopen weken opgelopen. Luxe vlees zoals biefstuk wordt meer gevraagd voor de feestdagen en het koudere weer leidt tot meer vraag naar producten zoals runderlappen.

Hoewel er meer vraag is naar rundvlees heeft dit geen positieve gevolgen voor de prijs. Het aanbod van slachtkoeien is namelijk ook opgelopen. Vooral vorige week kwam na de bekendmaking van de garantieprijs van FrieslandCampina een groter aanbod van slachtkoeien los. Bij een melkprijs van 30 cent blijft er maar iets meer dan 2 cent over na betaling van superheffing of melkquotum. Dit resulteert erin dat melkveehouders kritisch naar hun veestapel kijken. De koeien die na het wegvallen van het quotum niet meer mee kunnen komen in het koppel gaan nu veelal naar de slacht.

Slachterijen geven aan dat het aanbod niet groot genoeg is om zenuwachtig van te worden maar er wordt zo nu en dan wel met de slachtdag geschoven. Ook deze week wordt er een extra aanbod van slachtkoeien verwacht.

Prognose: stabiele prijs.

Of registreer je om te kunnen reageren.