Rundveehouderij

Achtergrond 1032 x bekeken

Naderende kerstdagen drukken prijzen vloeibaar product

De zuivelmarkt blijft onverminderd stevig in mineur. De Fonterra-veiling van eerder deze week droeg daar een stevig steentje aan bij.

De index was weliswaar positief, maar de notering van mageremelkpoeder bereikte een nieuw laagtepunt. Mager poeder van Arla werd er verkocht voor omgerekend €1.716,00 per ton. Minus alle kosten is dat bijna de interventieprijs (€1.698,-- per ton).

Mageremelkpoeder voor veevoer noteert al een tijdje onder de €1.600 per ton. Dat lijkt logisch, maar dat ligt minder duidelijk. Handelaren weten dat de meeste magere melkpoeder voor 'feed' ook goed gebruikt had kunnen worden voor voedsel. Het verschil is dat melkpoeder voor 'food' een gestandaardiseerd product is. 'feed'-poeder mag dat niet zijn, maar kan daardoor zelfs intrinsiek duurder en beter zijn, omdat het meer eiwit bevat. Toch wordt het ruim €200 onder de interventieprijs verkocht.

De kaasmarkt staat er ook slecht voor, met een spotnotering van zo'n €2,10 per kilo voor foliekaas.

Met de Kerstdagen nabij daalt de markt voor vloeibaar product ook steeds verder. De grootste duikeling maakte deze week de roomnotering. Die schoot zo'n €500 per ton omlaag naar €2.900. Boter brengt nog ongeveer €2.700 op. Mageremelkpoeder zakte naar €1.100 tot €1.200 per ton, de notering voor Nederlandse spotmelk bleef met een daling van 3 cent nog behoorlijk overeind. Spotmelk wordt in Nederland verhandeld voor 25 tot 27 cent per kilo franco geleverd. Dat is heel anders dan in Frankrijk, waar het product ver onder de 20 cent wordt verhandeld en magere melk onder de 10 cent.

Prognose: dalende prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.