Rundveehouderij

Achtergrond

Lammeren dalen €5 in prijs

De handel in lammeren, zowel ram- als ooilammeren is dinsdagochtend in Leeuwarden stroef verlopen. De prijs van de lammeren daalde over de gehele linie met €5 per stuk.

Een ramlam zwaarder dan 25 kilo brengt daarmee maximaal €117,50 op. Vorig jaar steeg de prijs van ramlammeren in deze periode nog wat en brachten ze maximaal €121 per stuk op. De ooilammeren daalden vorige week al wat in prijs en zijn met deze daling beland op een maximale prijs van €95 per stuk. Hiermee ligt de prijs €2 hoger dan een jaar geleden.

Handelaren geven aan de prijsdaling fors te vinden, de handel was wel rustig maar een daling van €2 was ook op zijn plaats geweest. Als oorzaak van de prijsdaling wordt een verminderde koopkracht van consumenten gegeven. Een paar jaar geleden was het wel anders, de prijzen stegen voor de kerstdagen flink en de afzet trok duidelijk aan. Nu is dat wel anders, de handel blijft gewoon rustig doorkabbelen en de prijs fluctueert wat. De prijs van Engelse en Ierse lammeren stijgt ondertussen wat, de handel hoopt dat dit doorzet zodat de concurrentiepositie van de Nederlandse lammeren gunstiger wordt. Vooralsnog ziet het er naar uit dat de handel rustig blijft en de prijs rond dit niveau blijft schommelen.

Prognose: rustig.

Of registreer je om te kunnen reageren.