Rundveehouderij

Achtergrond 15 reacties

Kwestie Van Kats legt open zenuw bloot

De NVWA en de veevoerindustrie zien handelaar Van Kats als bron van de furazolidon-problemen, maar het bewijs rammelt. Dieper graven kan echter vervelend worden, want misschien worden dan heilige huisjes getroffen.

De zaak Van Kats is een open zenuw voor de veevoersector, zo blijkt uit de vrijdag in deze krant gepubliceerde brief van veevoerorganisaties Nevedi, Securefeed en GMP+. Dat geldt ook voor de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Hun reputaties, belangen en ook toezichtsafspraken staan ermee op het spel.

Veevoerhandelaar Van Kats, die is aangewezen als bron van de fu­ra­zolidonvervuiling bij vleeskalveren en varkens, is door hen neergezet als een rommelaar die dubieus en te goedkoop voer verkocht aan kalverhouders die het ook niet zo nauw namen.

Het enige dat hiervan tot nu toe is bewezen, is dat bij zowel Van Kats als bij enkele kalverhouders normoverschrijdingen zijn gevonden voor furazolidon en AOZ, een afbraakproduct daarvan. Overigens ook in witvlees en bij varkens.

Geen bewijs

De NVWA maakt daarvan dat Van Kats en de kalverhouders blijkbaar samenwerkten met verboden toevoegingen, maar het verbindende verhaal klopt niet. Het aangevoerde verband oogt als Noord-Koreaans politiewerk: lage concentraties furazolidon in voer, hoge concentraties AOZ in kalveren die nog nooit ruwvoer hebben gehad.

De voerindustrie volgt de NVWA en stelt dat er ook twijfel is over de GMP-erkenningen van Van Kats. Certificeerder GMP+ levert echter geen bewijs dat ze bij Van Kats fouten heeft aangetroffen. De erkenningen zijn enkel ingetrokken omdat de NVWA de hele boekhouding bij Van Kats had meegenomen en GMP+ niets meer kon verifiëren.

Opmerkelijk genoeg waren het niet de NVWA of GMP+ die alarm sloegen over furazolidon en AOZ. Het was de Stichting Kwaliteitsgarantie Vleeskalversector (SKV) die dat deed, een controleur aan de ‘verkeerde’ kant van de keten; het einde. Zo ging het ook in de aflatoxine-zaak van ruim een jaar geleden. Toen ontdekte zuivelcontroleur COKZ de problemen.

Grote vraag

Pijnlijk voor de veevoersector is dat na veel aanscherpingen van regels (niet zozeer van controles) weer een verboden stof in voer zit. Met als resultaat dat 7.000 kalveren de put in zijn gegaan, veel vlees is vernietigd en dat boeren die vertrouwden op GMP financieel aan de grond zitten.

Grote vraag is waarom NVWA en veevoerindustrie zo snel Van Kats aanwijzen is bron van de problemen, en niet een beetje verder graven. Van Kats was geen verwerker, maar ontving en verhandelde wel grondstoffen. Bijvoorbeeld van een grote Amerikaanse graanhandel, waarmee de NVWA speciale toezichtsafspraken heeft. De NVWA oefent er beperkte controle uit en, als ze meer wil, moet ze dat eerst melden. Ook zijn geheime toezichtsclausules vastgelegd. Het convenant dateert uit een tijd dat de NVWA door Haagse bezuinigingsdrift vrijwel tandeloos was gemaakt.

Ook zo’n convenant heeft de NVWA met Safefeed, terwijl de NVWA systeem GMP+ een voorlopige erkenning heeft gegeven. In beide gevallen kan de NVWA met minder eigen controles toe en bestaat op papier toch een goede borging. Wanneer de NVWA toch iets ongewensts vindt, bestraft ze leden van Safefeed niet meteen. Andere ondernemingen wel. Bij Safefeed volgt eerst overleg hoe verder te handelen.

Van Kats kocht in goed vertrouwen ook voerstromen van Safefeed en GMP+-gecertificeerde bedrijven. Als daar ook al furazolidon in grondstoffen heeft gezeten, wat stellen convenanten en certificeringssystemen dan nog voor?

Laatste reacties

 • daan1908

  Precies , dit zat er aan te komen .

 • landboer

  Al die controledrift zorgt maar voor een ding: een papieren werkelijkheid en schijnzekerheid

 • Weerkundige

  wie draait voor kosten op van vernietiging

 • klaas8

  Tot nu toe de boer!!

 • agratax2

  Als bovenstaand artikel de werkelijkheid bloot legt, betekent dat, het hele systeem van controles en certificering is net zo of nog rotter is dan de vermeende dopingscontrole malversatisch in de internationale sport wereld die in Rusland aan het licht is gekomen. De vraag is wie worden er binnen de organisaties van keuring en certificering beter van? Malversatie doe je niet om de handelaren blij te stemmen, hier zit doorgaans meer achter.

 • klaas.van.der.horst1

  @agratax Het hoeft niet per se om malversaties te gaan. Ook een mogelijkheid is dat het gaat om onbedoelde verontreiniging, bijv door invoer van heel licht gecontamineerd voer uit het buitenland. Mijn punt is dat sprake lijkt van zo spoedig mogelijk een 'heterdaadje' aanbrengen, zonder dat duidelijk is of het echte probleem wel goed is uitgezocht. Misschien herinner je je nog dat er nog vrij recent CAP werd gevonden op stro, want door natuurlijke oorzaken kan zijn. Het gaat heel vaak wel om uiterst kleine hoeveelheden verboden stof, maar dankzij de absolute nul-tolerantie wordt er toch een zaak van gemaakt...

 • joohoo

  Het effect van zo snel mogelijk al het bewijs vernietigen heeft dus goed gewerkt.! Ik sta er niet van te kijken.

 • klaas8

  Van kWats!!!!

 • joohoo

  Het zijn allemaal schakels in de keten , niet alleen nevedi of gmp+ of securefeed maar ook het skv en nvwa behoren tot de keten. Het zou hen sieren als ze eerder aan de bel trokken in plaats van de opmerkingen we hebben het 2 maand geleden ontdekt.

 • koestal

  Het is en blijft een lastig onderwerp

 • aarthamstra1

  Cargill,,, multinationals,, Nvwa en de laffe HOLLANDERS krijgen zo keer op keer een koekje van eigen deeg,

 • Zuperboer

  Is een van de betrokkenen in staat om hier nog een rechtzaak uit te slepen teneinde de waarheid boven tafel te krijgen en evt. betrokkenen te rehabiliteren of wordt de theorie van de doofpot gecombineerd met financieel uitroken?

 • klaas8

  Aarthamstra, al die reacties van jou op deze kwestie geven mij het idee dat jij er ontzettend veel van weet. Misschien moet je de nvwa vertellen hoe het precies zit. Kunnen de schuldigen gestraft worden. Niet zo wijs schreeuwen op dit forum. Maar je verantwoordelijkheid nemen!!!!

 • somporn

  Papier is gewillig en zorgt voor een schijnzekerheid!
  De NVWA heeft de hele boekhouding bij Van Kats meegenomen en GMP+ kon niets meer verifiëren.
  Wat wil de NVWA hier mee in de doofpot doen,juist nu,zorg voor openheid
  of de NVWA voelt nattigheid door nalatigheid van hun kant en probeert op deze manier hun straatje schoon te vegen en steekt hun kop in het zand?

 • joannes

  Autoriteiten worden óók bemand door mensen. Die er maar al te graag eigen normen op na houden. Denk even aan de recente CIA schandalen! Het <> verhaal is nog steeds geldig of eigenlijk steeds meer!

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.