Rundveehouderij

Achtergrond

Handel in ooilammeren trekt wat aan

De notering van ram- en ooilammeren is dinsdagochtend in Leeuwarden verhoogd met €2,50 per stuk.

Voor de ramlammeren geldt de prijswijziging als een gedeeltelijke correctie op de prijsverlaging van vorige week. De handel is namelijk niet om over naar huis te schrijven. De maximale prijs van €120 geldt dan ook alleen voor de hele luxe zware ramlammeren. Vorig jaar lag de prijs met €116 iets lager.

De handel in ooilammeren verloopt wel duidelijk beter. De vraag naar ooilammeren vanuit Duitsland en Frankrijk is wat groter en ook de Nederlandse handel richt zich voornamelijk op de ooitjes. De ooilammeren zwaarder dan 20 kilo brengen maximaal €97,50 per stuk op. De ooien zijn daarmee bijna €10 duurder dan een jaar geleden. Slachtschapen noteren stabiel bij een goede handel, de maximumprijs van een eerste kwaliteit slachtschaap ligt op €120. Vorig jaar was dit nog €104.

Naar verwachting is er voor de handel is er binnenkort ook weer goed nieuws. De handel en de NVWA zijn in gesprek om vanaf 1 februari een pilot te laten starten. Hierin is de tweede verzamelslag en handel in weideschapen vanaf de verzamelplaatsen (waaronder ook de veemarkten vallen) meegenomen.

Prognose: stabiele prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.