Rundveehouderij

Achtergrond 15 reacties

Een jaar met lage prijzen voor slachtkoeien

Het jaar is bijna ten einde en de prijzen voor slachtkoeien noteren stabiel. Deze week zijn er drie slachtdagen waardoor het aantal koeien dat geslacht wordt niet al te groot is.

Op de veemarkt Bunnik was de aanvoer maandagochtend dan ook klein met 62 koeien. De handel verliep rustig, de verhoging van de prijs van de P-kwaliteit slachtkoeien betreft een correctie.

Het jaar sluit net als vorig jaar af met lage prijzen. Voor een P-kwaliteit slachtkoe wordt momenteel rond €2,05 per kilo geslacht gewicht betaald (notering Vee&Logistiek Nederland). Dit is 10 cent minder dan vorig jaar. In 2012 werd er echter 75 cent per kilo meer betaald in deze periode. Dit betekent dat een koe van 250 kilo geslacht gewicht bijna €190 minder opbrengt dan twee jaar geleden.

De gemiddelde prijs van een P-kwaliteit slachtkoe lag dit jaar op €2,31 per kilo geslacht gewicht. De hoogste prijs werd betaald in juni, toen ontving de veehouder €2,50 per kilo. Vorig jaar startte het jaar met hoge prijzen en werd er in juni zelfs nog €2,95 per kilo betaald, gemiddeld lag de prijs op €2,68 per kilo. In 2012 lag de prijs gemiddeld nog hoger met €2,84 per kilo geslacht gewicht. Toen piekte de prijs op €3 in augustus.

Prognose: prijs onder druk.

Laatste reacties

 • koestal

  droevig lage prijzen voor slachtvee

 • kschouten

  Ook heel triest voor de bedrijven die koeien afmesten . Ze zijn dus ook veel minder in de markt om magere koeien te kopen.

 • LUCTOR

  Lees ook even de prognose van de rabo hier op deze site.

 • famtillemans1

  de uitgemolken koe klopt het natuurlijk. maar de vleeskoe is niet aan te slepen en zeker niet goedkoper en misschien wel duurder . dus boerderij de rabo weet het beter als jullie blijkbaar

 • cocoma

  Mindere kwaliteit lage prijs, goede vleeskoeien goed te verkopen aan een goede prijs.

 • landboer

  Cocoma ,mijn afgemeste MRIJ s brengen ook wel minder op dan in 2012 misschien moet je dan echte vleesrassen hebben?

 • cocoma

  Landboer, afzet echte vleeskoeien U+ en hoger gaat goed.

 • marjanschaftenaar

  In deze analyse gaat het inderdaad om de uitgemolken koeien. De vleeskoeien, U+ die zijn wel goed prijshoudend, het aanbod van deze koeien is ook niet al te groot.

 • wwwwwwwwwww

  het zou fijn zijn als je de afgemolken koeien via een verzamelcentrum kon afzetten naar bedrijven die ze willen afmesten. Maar dat hebben ze in Nederland helaas verboden. Terwijl je wel koeien uit het buitenland van veemarkten mag kopen om hier af te mesten, dat is geen enkel probleem.

 • Koen Franken

  Zo gaat dat toch ook zo met de oude zeugen en de uitgelegde kippen , die brengen ook niks meer op

 • LUCTOR

  @wwwwwwwwwwwwwwww De afgemolken koeien is geen vlees op te krijgen prijs technisch zijn de mensen die in het verleden een zwartbonte koe mesten of weiden afgehaakt en hebben de grond verhuurt of verkocht aan de goed bij kas zittende melkveehouder eigenlijk is het jammer dat een afgemolken koe nog geld opbrengt

 • wwwwwwwwwww

  LUCTOR, ik heb honderden afgemolken koeien gezien waar vlees opkwam,maar dat terzijde en als het prijstechnisch niet kan dan houdt het vanzelf wel op, geen probleem. Ik snap even niet waarom je het jammer vindt dat een afgemolken koe nog geld opbrengt. Je zal zelf wel geen veehouder zijn neem ik aan.
  Waar het mij om gaat is dat wij hier in NL een afgemolken koe niet goed kunnen verwaarden omdat NL de regels hier zo heeft aangescherpt. Wil je een uniforme koppel weidekoeien kopen van een verzamelcentrum dan mag dat eenvoudig weg niet. Terwijl je het vlak over de grens op een veemarkt wel mag doen om ze vervolgens hierheen te halen.

 • LUCTOR

  @WWWW Dat van de afgemolken koe was cynisch bedoelt Heb hele koppels weide koeien gekocht op veemarkten maar de klanten waar deze koeien heen gingen waren meestal gestopte melkveehouders op een enkele na die een 300 van deze dieren hielden toen er te veel HF in de dieren gefokt was begonnen deze mensen te klagen dat het te lang duurde voordat ze begonnen te groeien zodat het plezier om deze dieren te houden er af ging tevens is het verschil in prijs voor de slacht van een P en een O koe te gering om hier duur voer in te stoppen.
  Dat van de veemarkten ben ik met je eens heb er een goede boterham verdiend en de boer kreeg ook een betere prijs nu wordt de waarde bepaald als de koe aan de haak hangt en geen enkele veehouder haalt hem weer op.

 • poldes

  geen veemarkten.
  afgeleverde koeien stond in een vakblad werden het afgelopen jaar ,lichter aangeleverd.
  de veekoopman bij de boer op het erf, wil alleen overnemen op bases van geslacht gewicht.
  De beloning voor deze varieert van € 50, tot dik € 60,--euro,s.
  De veekoopman kan er niets aan doen en staat met lege handen daarna bij de boer op het erf als de dieren te weinig hebben gewogen.
  Maar hij heeft wel zijn € 55,--euro binnen.
  De veehouder kan hem dus niet aanspreken op de te lage gewichten
  van de afgeleverde dieren.
  En de slager heeft met zijn eigen weger gewogen;maar dat klopt altijd.
  Misschien worden de slachtkoeien in 2015 ook weer met een lager gewicht aangeleverd.

 • tinus888

  poldes ,tel er nog maar wat bij ,de veekoopman krijgt ook nog een premie van de slachterij

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.