Rundveehouderij

Achtergrond

Aardappelsnippers weer goedkoper

In de aanloop naar kerst en tijdens de feestdagen is de aanvoer van ruwvoer en bijproducten verstoord, waar veel veehouders al rekening mee hebben gehouden.

Stro en hooi worden matig gevraagd, maar het aanbod houdt ook niet over. Koolzaadstro en graszaadhooi, met name roodzwenk zijn zelfs lastig te krijgen en worden iets duurder. Voor ingekuilde snijmais circuleren wel prijsindicaties van 55 tot 65 euro per ton, maar de vraag en daarmee de handel komt pas vanaf februari echt op gang.

De verkoop van bierbostel aan de melkveehouders verloopt vlot. De prijs is momenteel interessant, zekert bij afname van flinke hoeveelheden ineens. Bierbostel is een mooie aanvulling op de graskuilen, die dit seizoen in het algemeen te weinig eiwit leveren.

Graanbostel is iets duurder geworden vanwege de grote vraag bij matige aanvoer.

Vanwege de overvoerde aardappelmarkt is er veel aanbod van voeraardappelen, maar in zeer diverse kwaliteit (soms goed ogend maar veel te weinig zetmeel). Hierdoor zijn ook de aardappelsnippers de laatste weken sterk in prijs gedaald.

Aardappelpersvezel is momenteel gunstig in te kopen, de kosten zijn circa 80 procent van de voederwaardeprijs, het product is ook ruim beschikbaar. Import-bietenperspulp tot slot is al geruime tijd gunstig geprijsd.

Prognose: ruwvoer met prik duurder.

Of registreer je om te kunnen reageren.