Rundveehouderij

Achtergrond

Vloeibaar product profiteert nog even van kersteffect

Wie de zon nog graag in het water wil zien schijnen, moet op de zuivelmarkt naar de vloeibare producten kijken.

De notering voor room blijft in de aanloop naar de kerstdagen nog redelijk goed. Het product brengt nu zo'n €3.950 tot €4.000 per ton op, met uitschieters tot boven de €4.000.

Wie voorbij de feestdagen kijkt, komt opeens heel andere noteringen tegen. Dan wordt gesproken over een roomprijs van rond de €3.400 per ton. De boternotering beweegt zich nu rond de €3.100 per ton, maar wordt daar in het eerste kwartaal van 2015 niet meer voor verkocht. Daarvoor worden prijzen vastgelegd van zo'n €2.800 per ton.

Net als de room en mageremelkconcentraat blijft ook de spotnotering voor boerderijmelk nu nog behoorlijk stabiel,  op zo'n 35 cent per kilo franco geleverd. Het past allemaal in het beeld voor deze tijd van het jaar. Voor de periode na de  feestdagen wordt voor deze producten echter ook een flink lagere prijs verwacht

De rest van de markt is behoorlijk in mineur. De noteringen voor melkpoeder kregen eind vorige week een stevige duw naar beneden doordat opeens grote volumes product op de markt kwamen. Niet-gestandaardiseerde mageremelkpoeder noteert net iets onder de €1.800 per ton. Daarmee komt gestandaardiseerd product qua prijs al de interventie-pariteit uit, zo weten handelaren. De verwachting is dat de neerwaartse druk blijft.

Weipoeder voor veevoer zakte deze week voor het eerst sinds lange tijd onder de grens van €800 per ton. Er wordt al verkocht op €750 per ton, vooral door extra aanbod uit Frankrijk.

Prognose: alleen vloeibaar product nog even stabiel.

Of registreer je om te kunnen reageren.