Rundveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Stabiele kaasnotering betekent weinig goeds voor veehouder

De ontwikkelingen op de zuivelmarkt blijven vooral weinig vrolijkmakend voor boeren en verwerkers.

Deels door eigen toedoen - want de productie blijft mondiaal gezien erg hoog, in een periode met een zwakke vraag. Bovendien zit 'het sentiment', dat de markt mede vormt, nog steeds behoorlijk tegen.

Zo bezien is het eigenlijk nog een soort meevaller dat de noteringen hier in Nederland niet nog slechter zijn. De zuivelindustrie heeft echter ook wel een aantal acties ondernomen om de markt waar mogelijk iets te stabiliseren. Zo lijkt de kaasmarkt al weer een heel aantal weken in relatief rustig vaarwater te verkeren. Een hele duidelijke notering voor foliekaas is er weliswaar niet, maar globaal beweegt de prijs zich in Nederland tussen de €2,20 en €2,40 per kilo, afhankelijk van de herkomst en specificaties. Er zijn ook partijen voor minder verkocht, maar de fabrikanten hebben ondertussen wel de productie verlaagd, zodat er minder druk is op het aanbod. Dat moet op termijn de prijs weer omhoog trekken, zo is de hoop. Via handelaren zijn ook nieuwe bestemmingen aangeboord in Azië en Afrika. Dit kon ook dankzij de lagere prijs.

De relatief stabielere prijs is enerzijds goed nieuws, maar de melkveehouders hebben er helaas niet al te veel aan. Want, zou de kaasnotering nog veel langer op het huidige niveau blijven, dan betekent dit dat - op basis van kaas - de melkprijs voelbaar onder de 30 cent moet gaan zitten.

Te hopen valt dat het nog lang duurt voordat het zo ver is, maar in de praktijk kan dit moment begin 2015 zomaar daar zijn.

Prognose: licht dalende prijzen.

Eén reactie

  • koestal

    De toegezegde steun vanwege de Russische boycot blijft ook uit,de politici laten het afweten

Of registreer je om te kunnen reageren.