Rundveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Prijs van aardappelsnippers zakt

Aardappelzetmeel is vorige week 10 cent per procent droge stof goedkoper geworden. Het segment reststromen van de consumptieaardappelen verwerkende industrie is ook in beweging.

Doordat de industrie flinke volumes grondstof verwerkt, zijn er voldoende aardappelsnippers beschikbaar. Het is overigens niet extreem veel. Er is minder afval per ton verwerkte aardappelen omdat fabrieken bij inkoop streng kunnen selecteren. Aangezien er ook veevoersnippers worden gemaakt van hele aardappelen komt er op de markt meer tweede en zelfs derde kwaliteit. Dat drukt de onderkant van de prijs. En, al zakt de bovenzijde mee met de prijsdaling van aardappel-persvezel groeit de bandbreedte tussen de voor de veehouders meest geschikte snippers en de rest. Eén aspect van mindere kwaliteit snippers is korte houdbaarheid. Bedrijven met een grote doorvoersnelheid profiteren, voor anderen zijn deze onbruikbaar. Ook in voeraardappelen is het oppassen met de kwaliteit.

Er is veel gras en mais binnengehaald. De eerste indruk van de maiskuilen is goede kwaliteit, met hoge zetmeelgehaltes (lokaal 400 gram per kg d.s. en meer). Dat stimuleert de vraag naar 'prik', zoals graszaadhooi. Bierbostel is bij het huidig prijspeil interessant, vanwege gunstig effect op de penswerking.

Prognose: stabiele prijzen.

Eén reactie

Of registreer je om te kunnen reageren.