Rundveehouderij

Achtergrond 2 reacties

Moeizame handel nuchtere kalveren

De handel in nuchtere kalveren (nuka's) blijft onverminderd moeizaam.

Zo ook op de veemarkt Purmerend die dinsdag gehouden werd. Handelaren gaven aan dat de prijs van de kalveren gemiddeld lager liggen dan de prijs van vorige week. Kalveren met 50 procent Belgisch Blauw werden voor €10 tot €15 minder verkocht dan een week geleden. Zwartbonte stierkalveren werden ook goedkoper verkocht dan een week geleden maar daalden minder hard met €5.

Oorzaak van de aanhoudend slechte handel is de plaatsingsruimte in de kalversector. De mestduur van blankvleeskalveren is inmiddels opgelopen tot dertig weken. Hierdoor komen er minder stallen vrij waarin nieuwe kalveren opgezet kunnen worden. Volgende week staan er meer slachtingen van kalveren gepland. Dit kan ertoe leiden dat de nuka-markt iets ontlast wordt in de weken erna, het zal echter nog niet direct zorgen voor een flinke prijsstijging.

Prognose: stabiele prijs.

Laatste reacties

  • producent

    Als ik het zo zie hoe de melkveehouderij de mestmarkt overspoeld of gaat overspoelen met nog meer mest dan zal dat voor de kalverhouders met een smallere marge die ook hun mest kwijt moeten voor een hogere prijs een reden zijn om de nuka prijs naar onderen bij te stellen. Ook gaat het komende jaar de GLB toeslag naar beneden dus de nuka's kunnen niet duurder worden. Ik denk dat de melkveehouder nog een keer moet gaan betalen om z'n kalveren kwijt te kunnen, net als met de mest noemt men het kalf een bijproduct en dat kost wel eens geld om er af te komen.

  • Weerkundige

    Dan is rendac snel goedkoperals van drie sponseren om ons kalf e slijten dat wort koeien meer 2 jaar melken met(bst) om minder kalveren te krijgen of xe

Of registreer je om te kunnen reageren.