Rundveehouderij

Achtergrond

Moeizame handel bij minder vee

De handel in slachtkoeien is maandagochtend in Bunnik moeizaam verlopen. Net als vorige week donderdag in Leeuwarden werden er minder koeien aangeboden.

Het kleinere aanbod leidde net als vorige week donderdag niet tot een opleving van de handel, in tegendeel het was zelfs zeer rustig. De prijs kon wel stabiel blijven.

Oorzaak van de rustige handel is een tegenvallende capaciteit bij de slachterijen. Door de controles van de NVWA verloopt het slachten langzamer dan gewoonlijk en kunnen er minder koeien per dag aan de slachthaak. Inkopers doen het dan ook rustig aan. Ook in België en Duitsland is de handel rustig, daar zijn de prijzen vorige week nog wat gedaald.

De handel in gebruiksvee verloopt daarentegen wat vriendelijker. Melkveehouders willen nu met de lage voerprijzen en goede ruwvoerpositie gebruik maken van de nu nog prima melkprijs.

De handel in exportvaarzen loopt ook weer wat beter. Een aantal grote orders voor kort dragende vaarzen zorgt ervoor dat de prijs iets stijgt. Een langdrachtige vaars brengt rond €1.125 op afhankelijk van kwaliteit en stamboek. Kort drachtig brengt rond €1.100 op.

Prognoe: stabiele prijs slachtvee.

Of registreer je om te kunnen reageren.