Rundveehouderij

Achtergrond 76 reacties

Melkpoeders opnieuw stevig omlaag bij Fonterra

Boston - Melkpoeders zijn op dinsdag 18 november wederom verder gedaald.

Dit is opnieuw een flinke tegenvaller. De beursindex daalde naar het laagste niveau sinds augustus 2009. Het volume van de verkochte zuivelproducten daalde daarnaast ook van 45.500 ton op de vorige veiling naar 39.600 ton.

De gemiddelde prijs van vollemelkpoeder daalt met 4,8 procent ten opzichte van de vorige veiling op 4 november. Het product brengt 2.400 dollar (€1.921) per ton op. Dit is 2.470 dollar (€1.686) per ton minder dan een jaar geleden.

Mageremelkpoeder daalt nog meer met 6,4 procent. Gemiddeld brengt dit product 2.299 dollar (€1.840) op. Ook dit product is fors goedkoper dan vorig jaar, toen bracht het nog 4.583 dollar (€3.394) per ton op.

"Boterproducten" brachten wel meer op, het volume van deze producten is echter vergeleken met de poeders een schijntje. Boterolie steeg met 6 procent in prijs naar 3.490 dollar (€2.793) per ton.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Stel dat boerderij per week 50.000 keer verkocht wordt voor de gangbare prijs. Om wat extra te verdienen maakt boerderij er een paar meer en die worden vrij verkocht voor 'wat de gek ervoor geeft'. Op een bepaald moment zijn die vrije prijzen erg laag: Dat wil toch niet zeggen dat die andere 50.000 ook voor een lagere prijs worden verkocht? Zo is het met de melk ook.

 • Ishtar

  NO problem dit is marktwerking.
  Dit is wat de sector wil, wilde, en jaren over nagedacht heeft.
  Hoeveel bonusssen krijgen jullie bestuurders voor hun werk trouwens?

 • alco1

  @Farmer. Ik zou mijn abonnement op zeggen en een vrije gaan kopen.
  Wat jij aankaart gaat ook zo ongeveer met de windmolens.
  @Isthar. Wel problem. Dit is echter marktwerking.
  Dit is niet wat de sector wil, maar wijze mensen onderkennen het totaal niet werken van contingenteren als er maar enkelen erdoor geremd worden.
  Maar zoals altijd zul jij dit wel niet begrijpen.
  Trouwens ik denk dat je hier wat flumeerd en de reacties niet leest, waardoor je wel voor altijd dom zult blijven.

 • Ishtar

  @Alco, dus de sector wil marktwerking, maar alleen de goede kant op?
  Mmm daar is goed over nagedacht..... dan......
  En als het de slechte kans op gaat, zo plotseling, niemans die deze daling aan zag komen, dan ineens weer is het niet wat de sector wil?
  Sorry hoor, maar dat is wel een beetje raar, toch?
  Ik zou graag wekelijken een column hier zien van NZO of LTO bestuurders, kunnen ze uitleggen wat ze doen, wat ze deden, of gaan doen...
  Is de NZO of LTO NU van plan om iets aan de trend van daling te gaan doen.
  Zo ja wat?
  Wat zou jij nu doen of beslissen?

 • ohzo

  Is allemaal niet zo moeilijk te voorspellen met een beetje boeren handelsgeest. Men weet dat er een bak melk eraan zit te komen vanuit Europa, USA melkt tegen de klippen op, Rusland gooit grenzen dicht voor Europese zuivel. Als ik inkoper was zou ik ook even wachten met inkopen. Chinesen hebben wel een voorraadje en zullen niet zo'n haast hebben. Rampzalige cocktail voor de zuivelindustrie.

 • PA,

  De cooperatie doen tot nu toe goed hun best de Europese prijzen hoog te houden, met boter zijn ze tot nu toe succesvol. Prijzen voor het eerste half jaar liggen op de Eurex boven de 2800/t, zo'n Eur 700/t hoger dan Fonterra's GDT. Om de marktwerking voor te zijn is het geen slecht idee om short te gaan op die prijzen.


 • alco1

  Nogmaals @Isthar
  De sector heeft niks te willen.
  Het overkomt je gewoon, omdat je de wereldhandel niet in de hand hebt.
  Wat ik zou doen?
  Me niet teveel te bemoeien met hoe het moet gaan.
  Dit wekt te vaak valse verwachtingen.
  Net zoals onzinnige subsidies die de basisprijs verlagen, waardoor boeren als schoothondjes moeten gehoorzamen.

 • kleine boer

  prijs zakt naar nivo 2009 toen veel minder aanbod en toch lage prijs dat is toch raar.....

 • koestal

  Dit komt door het zuivelakkoord tussen Australie en China,hierdoor is Nieuw-Zeeland buiten de boot gevallen

 • Ishtar

  @Alco, je zou dus niets doen op dit moment.
  Wanneers is dan wel het moment om iets te doen?
  En wat zou je dan doen?
  En stel dat je niets gaat doen, wat zouden mogelijkheden zijn om iets te doen?
  Als je geen opties hebt, moet je eens na gaan denken of wat je denkt wel normaal is?

 • alco1

  Als je iets niet kunt veranderen, moet je geen maatregelen nemen waar je alleen maar valse verwachtingen mee veroorzaakt.

 • Fermer

  @ohzo, rampzalige cocktail voor de zuivelindustrie, en dus voor de gehele zuivelsector. Boeren zullen als grondstofleverancier de eerste stap moeten zetten door het aanbod van melk gezamenlijk te verminderen. Wachten op de buurman, en dan stiekum zelf profiteren, zal na enige tijd het einde voor velen betekenen. Daarnaast is het belangrijk dat de marktwerking in de grondverkoop niet te veel verstoord zal worden door banken die failliete bedrijven niet te koop aanbieden om de grondprijs kunstmatig in de benen te houden. Gezonde bedrijven houdt je alleen met vrije melkproductie, vrije melkprijzen en vrije productiefactoren, de markt zal dan z'n evenwicht het snelst vinden.

 • alco1

  Is dit de @emmerei die ik dacht te kennen.

 • Mozes

  @emmerei is ontFranst. Welkom terug in de werkelijkheid.

 • minasblunders1

  Ik denk dat jullie niet helemaal begrijpen wat Emmerei bedoelt. Nederlandse boeren (vooral de groten) bejubelen al jaren vrije marktwerking. Zij hadden (en hebben) niet in de gaten dat die vrije marktwerking helemaal niet bestaat. Deze boeren die maar raak kochten, konden dit omdat de grondprijs met enkele duizenden euro per ha. per jaar steeg. De financieringen werden gedaan op de overwaarde van de grond en de daaruit voortvloeiende belastingvoordelen. Melkprijs was van minder belang. Heeft niets met vrije marktwerking te maken, eerder met ongeoorloofde staatssteun. Nu deze bedrijven veel te zwaar gefincancieerd blijken te zijn (alles werd uit de kast gehaald om maar geen belasting te hoeven betalen),

 • minasblunders1

  staat men te piepen dat de overheid moet bijspringen. Heeft ook al niets met vrije marktwerking te maken. Emmerei schetst vervolgens de mogelijkheid dat banken door niet te liquideren proberen de grondprijs in de benen te houden. (Heeft overigens ook al weer niets met vrije marktwerking te maken). Ik denk dat dit de banken niet gaat lukken, het gaan er veel te veel worden. Hoe dan ook, dat 'vrije, geliberaliseerde ondernemerschap' is in dit land een wassen neus.

 • ohzo

  @ minasblunders. Juistum.@ crd, is niets raars aan. De inkopers in 2009 hadden toen ook de bedenkingen over de wereld economie. Geen zin in voorraden aanleggen en eerst voorraden leegmaken. Maar toen de cooperaties nog de melk gratis ophaalden was de melkpoeder prijs al flink gestegen. Zelfde gaat nu gebeuren. Voorraden worden opgemaakt, men wacht even totdat de melkprijs op absoluut dieptepunt komt en vult dan de voorraden weer aan. Al met al De ' fonterra' beurs is geen goed idee geweest. Het drijft speculaties. Let maar op wat er met A-ware gaat gebeuren in Heerenveen. Die zitten er echt niet om de Nederlandse veehouder te helpen.

 • alco1

  Niemand bejubeld de vrije marktwerking.
  Het is heel simpel een gegeven waar je mee van doen hebt.

 • joannes

  Vrije marktwerking is altijd in duel met Geregelde Markt. Het beste is ze samen te zien, want de discussie gaat altijd over reguleren of dereguleren. Beschermen en bepalen of Loslaten en vertrouwen op een goede ontwikkeling. Met Melk is het niet anders, en Nederland moet als Exportland wel kiezen voor vrije marktwerking omdat ze anders geen principes heeft voor haar Exportverdragen met 50% bestemd voor export. Het is natuurlijk dat onrendabele bedrijven samengevoegd en geïndustrialiseerd in grotere met een lagere kostprijs die grotere bedrijven in Oost Europa en verder weg kunnen volgen in concurrentie. Maar met de NL bewoners densiteit en maatschappelijke betrokkenheid hebben die Grote bedrijven een grote handicap om ooit die race te winnen. Daarom heeft de Politiek m.i. al gekozen en gaat via regulering in een conserverings periode waarbij boeren beperkt worden tot geleidelijke concentratie in grotere maar beperkte bedrijven (grote en uitvoeringsvormen; denk aan beweiding) afhankelijk van het aantal stoppers!

 • Fermer

  @alco, niemand bejubeld de vrije marktwerking, behalve de multinationals, die er dan ook volop van profiteren. Voor ons ,W.-Europese boeren, wordt vrije marktwerking direct al onmogelijk gemaakt omdat we liberaal, zoals @minasblunders zegt, moeten opereren in een volkomen socialistische maatschappij.
  Reserveren of bufferen voor mindere tijden is dan ook onmogelijk door nivellerende belastingwetgeving, maar voor ondernemers wel noodzakelijk. Ook qua arbeidsloonkosten en verdere ter zake doende wetgeving zit W.-Europa op een eiland, wat de kostprijs voor de boer alhier in vergelijking met de rest van de wereld te veel verhoogd.
  Je noemt de vrije marktwerking (voor boeren) een simpel gegeven, maar blijkbaar is dit gegeven gezien voorgaande alleen toepasbaar op ons boeren, dus geen simpel gegeven maar een politieke keus.

 • alco1

  Dat Europees ingezet heeft op nivellering is een politieke keus.
  Echter is aan de wereld totaal geen sturing te geven en daar hebben we grotendeels mee te maken.

 • joannes

  @emmerei, boeren zetten nooit de eerste stap! Dat gaat niet lukken! Vroeger misschien, toen velen hun reserves in eigen vermogen en spreiding van producten hadden was productievermindering op (verwachtte) prijsdalingen veel eenvoudiger en natuurlijker. Tegenwoordig met maximaal gefinancierde moderne installaties gebaseerd op minimale productie planningen en marktprijzen is die flexibiliteit van weleer verdwenen. Met nog relatief lange terugverdientijden en relatief lage variabele kosten moeten velen doorwerken om hun bedrijf niet te verliezen. Dit geldt in Binnen en Buitenland, maar in de rest van Europa in mindere mate omdat daar de ontwikkeling en modernisatie met stallen en installaties minder ver is. Kortom vermindering van productie zal er komen wanneer gestopt wordt met uitbreiding in nieuwe installaties (doorlooptijden vaak jaren met vergunningen en financiering) en werkelijk gestopt wordt ivm verliezen en dreigende faillisementen; en dat bij een Wereldmarkt, Wereldwijd. Het zal langer dan een paar maanden gaan duren, want de balans is eruit met de Boycot! Europa heeft een exportmarkt ingeleverd!

 • alco1

  @joannes. Ik denk dat er op wereldniveau nog een groot aantal bedrijven zijn die de flexibiliteit kunnen bewerkstelligen. Voor een aanbod van een paar procent meer of minder ( wat de prijs maakt) zijn er niet zoveel nodig.

 • Fermer

  @alco, hoe verhoud zich de druppel op een gloeiende plaat bij onze melkproductie verhoging tot je conclusie dat er niet zoveel bedrijven nodig zullen zijn om wereldwijd een paar procent meer of minder melk te produceren?
  Daarnaast je praat over flexibiliteit, maar een Europa wat nog maar net begonnen is met productieverhoging vraagt blijvende inkrimping elders, want zo groot is de ruimte voor meer melk niet, tenminste tegen een redelijke prijs. Pas nadat er elders net zoveel gestopt of blijvend gekrompen zijn als dat wij meer moeten produceren, ivm. onze grote investeringen, pas dan hoop je weer op flexibiliteit. De kans is natuurlijk zeer wel aanwezig dat die nieuwe flexibiliteit zich op een lager prijsniveau afspeelt, wat zijn de mogelijkheden dan nog voor de Europese melkveehouders ?

 • Mozes

  @emmerei, je praat in reactie #20 over een 'socialistische maatschappij'. Dat is een Frans probleem en geen Europees of Nederlands probleem.

  Als er een onweersbui aankomt kun je een offer brengen aan Wodan, maar zal dat de onweersbui doen verdwijnen? Zolang de mens bestaat heeft hij al de neiging zichzelf wijs te maken invloed te hebben op zaken waar hij geen invloed op heeft.
  Men voelt zich onzeker en kan niet accepteren daar machteloos in te zijn. Dus moet er iets bedacht worden waarmee men zichzelf het gevoel kan geven daar grip op te hebben.
  Mensen die hier niet in mee gaan doen dat niet omdat zij de nadelen van de vrije markt niet zien, maar omdat ze weten dat de bedenksels in de praktijk zinloos zijn.

 • ohzo

  Wat het meest storend is, dat niemand in LTO of regering of andere organisatie een duidelijke visie heeft. Mansholt had een visie, goed of fout, maar er was een duidelijke strategie. Nu alleen maar geneuzel in de ruimte, met de volgende bij elkaar gelogen verkiezingen in het achterhoofd. Drama.

 • Fermer

  @Mozes, dat wij boeren aan de vrije markt overgeleverd worden door onze regeringen, tbv. de handelsvrijheid der multinationals, kun je niet vergelijken met de komst van een onweersbui, waar niemand invloed op heeft, maar met een aanstormende trein waarbij jij op de rails zit. Dan kun jezelf kiezen, wegstappen of duiken en hopen het te overleven, maar de mensen langs de kant hebben ook de mogelijkheid je voor het ongeluk te behoeden. De boeren worden doelbewust in een kansloze positie gemanouvreerd, en daar waar de gehele Europese bevolking gepamperd wordt, onze socialistische maatschappij, daar mogen wij als boeren onze broek zelf zien op te houden, afgezien van een kleine zoethoudsubsidie om ons te kunnen sturen. En zolang we nog enig eigen vermogen achter de hand hebben, zolang zullen we het nog kunnen uitvieren. Reeel economisch gezien is boeren in Europa slechts verliesgevend. Wanneer jij de realiteit van de vrije markt werkelijk ziet, zoals je zegt, vertel jij dan de Nederlandse en de Europese boer hun ware toekomtperspectief eens.

 • alco1

  Ik sluit me aan bij de laatste twee alinea's van @Mozes. 'Men voelt.....

  @Ohzo. Niemand kan een visie geven en dan zeg ik. Liever geen dan een foute, zoals die in het verleden al zoveel valse hoop gegeven heeft.

 • joannes

  Zekerheid is niet te koop, Verzekering wel! @Mozes! En daar vergissen de meeste beleidsmakers zich! Ze kunnen hooguit een paar zaken verzekeren door eerst de Premie op te eisen. Maar Zekerheid kan niet geleverd worden! En @Ohzo, omdat vele beleidsmakers door de bomen het bos niet meer zien en , zoals je terecht opmerkt, en gebonden zijn aan partij geschiedenis, dwalen ze tussen de bomen! Daarbij, zijn velen met de ambtenaren en politieke cultuur los geraakt van de werkelijke problematiek. De Plattelands problematiek wordt óók steeds onbelangrijker voor de carriére Politicus! Met de concentratie in plattelands (verzamelde) gemeenten, is ¨professioneel¨besturen belangrijker geworden dan belangen vertegenwoordiging. nb gesteund door de Partij baronnen!

 • Mozes

  Mijn antwoord op de vrije markt @emmerei, zijn sterke coöperaties zodat je geen speelbal bent van andere schakels in de keten.
  Daarnaast is het belangrijk om de sterke en vooral zwakke kanten van je eigen sector in mondiaal verband te zien. Voor de Nederlandse melkveehouderij is de kostprijs een zwakke kant maar de kwaliteit een sterke kant. Dan moeten wij dus de concurrentie aangaan met kwaliteit en niet met bulk tegen de laagste kostprijs.
  In Frankrijk verwachten ze echter dat de overheid het voor hun oplost.

 • Fermer

  @Mozes, fijn dat je weet hoe men in Frankrijk de lage melkprijs aan wil pakken ,ik ben er nog niet achter. De boeren hier, en ook de verdere belanghebbenden, denken dat de dip in de prijs erg tijdelijk zal zijn. Ik denk dat het wat langer zal duren.
  Ik vind ook niet dat je de overheid nodig moet hebben om te kunnen overleven in een mindere periode, maar ik vind het nog erger dat diezelfde overheid jou kopje onder drukt door strengere regels aan eigen ondernemingen op te leggen dan aan dezelfde producten die de multinationals vrij in je eigen land mogen importeren en verkopen.
  Sterke cooperaties zijn zeker een grote factor van belang om samen je toekomst veilig te stellen, dat ben ik met je eens. Echter, voor de grootste winst is RFC afhankelijk van verwerking in China van zo goedkoop mogelijke melkpoeder en dit te transformeren in dure winkelproducten. Daarbij heeft een groot gedeelte van de Nederlandse melk wel de lage melkpoederprijs, dus de basisprijs is dan eigenlijk al te laag. Toch is een sterke 'tweede tak' zeker goed voor de leden.
  Ander heikel punt is de toekomstvisie van LTO, die in 10 jaar de helft van de Nederlandse melkveehouders ziet verdwijnen. Er blijven dan slechts grote bedrijven over met hoge vaste lasten, want hoe groter, hoe afhankelijker van derden, en die moeten toch vlgs CAO-loon betaald worden. Is die verdere vergroting van de bedrijven wel de toekomst ?

 • ohzo

  @ mozes, beleidsmakers maken het bos.. Dat ze nu er niet doorheen kunnen kijken is omdat men geen strategisch zicht heeft.
  Ander probleem is dat de politici geen van allen kaas gegeten hebben van het bedrijfsleven. Velen hebben een PhD in litteratuur en psychologie en hebben nog melktandjes als ze het voor het zeggen krijgen.

 • koestal

  Nieuw Zeeland heeft de boot gemist bij de levering van melkpoeder aan China,Australie mag leveren

 • minasblunders1

  Zo is dat, Ohzo. Terwijl dit land hard op weg is om de crisis van de jaren '30 op z'n minst te evenaren, zijn onze 'geachte afgevaardigden' bezig met een discussie over het wel of niet mogen onderploegen/verwerken van stromest. Het zegt wel iets over het niveau en inzicht van deze mensen. Ze zien het absoluut niet aankomen.

 • Vibank

  Canada bewijst dat het ook anders kan
  Maar dat wil niemand horen

 • el

  @Vemdedairy; in de 24 jaar die we boer zijn hier in de VS hebben we 12 dollar als laagste, en 28 dollar als hoogste melkprijs gehad.No problem.

 • Vibank

  At ell
  In Canada BEPALEN de boeren wat wij nodig zijn (to make a living)
  Met dank aan Quebec
  Want Moses kan wel het wel niet eens zijn met de fransen
  Maar mijn vader zei vroeger al
  Wanneer de fransman 5 koeien heeft en hij denkt met 4 kom ik er ook
  Verkoopt hij een koe
  De enige juiste benadering
  12 en 28 is 20 gem
  20 keer koers 0.88 is 22.75 per 100 weight
  Is 51 cent daar hoeft geen enkele canadese voor te melken

 • Mozes

  Het Canadese systeem werkt alleen zolang ze de grens sluiten voor buitenlandse zuivel.
  Maar wat doet Canada als andere landen als tegenmaatregel hun grens sluiten voor Canadees hout, graan en varkensvlees? • W Geverink

  Tja Beste Mozes, zouden de Europeanen een handelsoorlog riskeren omdat ze niet onbeperkt zuivelproducten mogen dumpen op de Canadese markt?

 • alco1

  Dat klinkt ontzettend negatief (mogen dumpen)zoals je dat zegt Geverink.
  Het is in feite zo dat supermarkten geen goedkopere zuivel producten in mogen voeren.
  Je zou als voorbeeld ook kunnen zeggen dat een kastelein het zijn klanten verbied naar een andere bar te gaan waar het pilsje maar de helft kost.

 • Fermer

  @Mozes, je kan wel van alles bedenken om een zekere bescherming van de landbouw af te wijzen, maar de toekomst die zich nu aandient is ook alles behalve benijdenswaardig. @Vemdedairy geeft hierboven al aan tegen welke prijs de VS-boeren melk kunnen produceren, en zullen produceren, dus die zitten nog niet op de blaren met de melkprijs onder de 30 eurocent. En is de EU niet bezig alle belemmeringen in handel met de VS, tbv. het grootkapitaal, met een vernieuwd TTIP-verdrag uit de weg te ruimen ? Wil je nog een melkveehouderij overhouden in Nederland, met eventueel minder boeren, dan zal de politiek het moeten regelen, want op melkprijs winnen is voor de Nederlandse melkveehouder onmogelijk. Een bescherming van de Europese boer zal niet beantwoord worden door handelssancties, het belang van wereldwijde industriele- en grondstofhandel is te groot voor de wereldeconomie en de multinationals. Redden de EU en de afzonderlijke regeringen niet oa de banken en auto-industrie, en worden de multinationals niet met grote tegemoetkomingen gepaaid om toch maar enkele productie-units in Europa te vestigen? Waarom zou dan de belangrijkste producent, die van voedsel, niet beschermd mogen worden ?

 • alco1

  Daar ga je weer @emmerei.
  Wie zegt dat wij tegen beschermen zijn, integendeel.
  Maar alle maatregelen die geopperd worden vinden wij onwerkbaar.
  Helaas.

 • Fermer

  Noemen 'jullie' dan de maatregelen die nodig en werkbaar zijn eens, of is 'nee, niet mogelijk' zeggen jullie enige antwoord ?

 • alco1

  Ja helaas. Maar we zijn zeer ontvankelijk voor goede ideeën.

 • ohzo

  Helaas moet je konstateren dat de Nederlandse veehouderij als groot parkwachter moet worden gezien. Daar moet dan ook een vergoeding tegen overstaan. In Nederland mag en wil men van alles niet, daarom moet dit gecompenseerd worden.
  Zoals in Oostenrijk de bergboeren een zeer comfortabel leven hebben met 10 koeien.
  De bulk productie komt uit Oost Europa.
  Frankrijk heeft ongeveer hetzelfde als Nl, men mag van alles niets. Ook niet werken, schijnbaar.
  Als men dit nu eens gaat inzien in Europa, worden al veel zaken opgelost.

 • Fermer

  @ohzo, dat is net het probleem, Nederland wil en een grote landbouwexport, en één groot park van het buitengebied, en de grootste kennis op landbouwgebied, en ook nog gidsland op gebied van internationaal recht, dus in de vuurlinie met boycots, maar als het op betalen aankomt mag de agrarisch landschapsbehoudend producent er de vette rekening voor betalen. Onmogelijke opgave! In de franse agrarische sector wordt overigens zeker zoveel en met inzet gewerkt als in de nederlandse, weet ik uit eigen ervaring. En oostenrijkse bergboeren verdienen hun inkomen uit de toeristische neventak, niet dat dit eenvoudiger zal zijn.

 • ohzo

  Zeker, maar in Frankrijk 300 koeien melken geeft gedoe.. Werken mag niet.
  Oostenrijkse boeren hebben lang niet allemaal een ski hobby. Ik woon in het alpenland. Ze worden betaald voor een stuk landschapsbeheer. Zoals Nederlanders ook zouden moeten hebben.
  Dat Nl een voorgangsland voor agri-know how is, is al knap achterhaald.

 • Fermer

  @ohzo, maar heel weinig boeren willen in Frankrijk 300 koeien melken, misschien de geimmigreerde, en het is er ook niet nodig of beter. De kostprijs voor melkproductie is er gem. lager, en met het gemengd bedrijf heeft men een groot deel eigen krachtvoer en opbrengsten van de akkerbouwtak. Ik zie de toekomst voor Frankrijk als melkproducerend land veel rooskleuriger in dan de Nederlandse, er is veel meer ruimte, goede grond en een goed tot redelijk klimaat, mais kan er goed, met gras mis je nog wel eens een snede, maar dat mag ook met onze grondprijzen. Ook de melkkwaliteit is er goed, de chinezen participeren momenteel in een fabriek in Bretagne, en de melkfabrieken hebben internationaal bekende merken en afzet. Ik zou me als Nederlander nog maar geen zorgen maken over de Franse Boer.

 • Fermer

  @ohzo, vwb. Oostenrijk, daar werkt het zoals jij aangeeft. Zouden daar echter de Nederlandse boeren met de Nederlandse regels zijn, belastingtechnisch gezien, dan werden die 10 koeien er al snel 50, en zou men elkaar met alle middelen en tegen elke prijs proberen een stuk land afhandig te maken. Ik bedoel maar te zeggen, ook de Nederlandse regering heeft zeker een grote invloed met haar belastingregelgeving hoe een sector zich ontwikkeld. Zoals ik al eerder voorstelde, geef agrarische bedrijven met een 'familie'omvang groot fiscaal voordeel, en je stuurt de landbouw in de richting die men wil, sterker, in staat een stootje op te vangen en interessant voor de opvolgers.

 • Margarietha Everhardus

  Reactie op EL,voor die prijs per liter kan de Nederlandse melkveehouder niet voor produceren (ongeveer25 eurocent de liter)dan gaan er nog heel wat collega's sneuvelen.das jammer want de sector was de afgelopen jaren zo goed bezig.en wat gaat er na 1 april 2015 gebeuren want 17 ct is ook mogelijk per liter.wij kunnen niet tegen buitenland op ,grondprijs en arbeidskosten zijn daar veel goedkoper.wat kost het land bij jou EL?

 • Vibank

  At Moses
  Canada heeft recentelijk nog handels verdragen gesloten met de eu
  Met maar 34 miljoen inwoners dwingen ze dit blijkbaar af
  Het heerlijke eerlijke verhaal koopt niemand iets voor
  Vb relatie boer en het mileu
  Achterhoede gevechten
  Wie wat wil in deze wereld moet af en toe iemand figuurlijk op zijn bek slaan

 • Vibank

  Ps niet leuk maar noodzakelijk
  De enige manier om serieus genomen te worden

 • Mozes

  @Vemdedairy #51, heeft Canada dat bij de EU afgedwongen of de EU bij Canada? In het genoemde handelsverdrag is oa ook bepaalt dat er 30.000 ton kaas naar Canada geëxporteerd mag worden.
  Het verdrag wordt gezien als een eerste stap in het open maken van de Canadese grenzen. Canada zal wel moeten als het zijn export naar Europa wil behouden.

 • ohzo

  @ emmerei. Precies in Frankrijk willen maar heel weinig boeren 300 koeien melken. Zei ik al eerder. Dat men een snede gras mist, is niet erg, vanwege de lage grond kosten. Exactement: nederland moet veel producere / ha om de grond te betalen. En dat mag juist niet. Probleem is daar en de rapen gaar..

 • W Geverink

  Ik denk dat het allemaal wel meevalt Mozes. We konden ons hier ook voor die overeenkomst al iedere dag van de week knuppeldik vreten aan nederlandse kaas. De Nederlandse kazen zit trouwens weinig verschil tussen. Van mij mochten er nog best wel wat meer verschillende Franse kaasjes geimporteerd worden.

 • Fermer

  @Mozes, wat is het nut van kaas exporteren naar een land wat dik zelfvoorziend is ? Je bent jaloers op hun melkprijs, en je gunt ook hen geen belegde boterham. Je wil tegen welke kosten dan ook de boeren ook daar op de vrije markt proberen te krijgen. Zo heb je geen land meer waar men nog normaal omgaat met boeren, en kun je zeggen dat de vrije markt komt als 'een onweersbui', en je het maar moet nemen zoals het komt. Zielig gewoon! Zie onder ogen dat de weg van de vrije markt voor veel Europese melkveehouders doodlopend is, en ipv. het Canadese systeem de grond in te boren zou je beter je energie kunnen steken in hier dat ook voor elkaar te krijgen.

 • joannes

  Precies@W Greverink, Frankrijk gaat diversiteit en marge exporteren voor artikelen die met in Canada, met voor een deel een rijke Franse nostalgie en historie, verwelkomd zullen worden! De Nederlandse kaas is al lang gecopieerd in Canada en de US en op de markt!

 • alco1

  Emmerei. Wij gaan in ieder geval niet roepen dat alles verkeerd is, zonder zelf werkbare oplossingen aan te dragen.
  Daarnaast is exporteren een must voor ons Nederlanders. Al die import van auto's, telefoons en ga zo maar een poosje door, moeten immers betaald worden.
  Juist melkproducten, vanwege kwaliteit en betrouwbaarheid, is nog het enigste waar wij Nederlanders ons mee kunnen onderscheiden.

 • Fermer

  @alco, wanneer je de EU als geheel neemt, dan heb je een komplete markt, en kun je samen alles tegenhouden wat je wil, en wat je moet im- of exporteren zal geen probleem zijn. Ipv. grote werkeloosheid zal je de arbeidsintensive, laageschoolde productie op kunnen pakken, mensen aan het werk en produceren is beter en goedkoper dan 25% van de Europeanen zonder werk. Daarnaast, de multinationals laten een rijke markt echt niet links liggen, voor hun is handel handel. Nu wil jij dat jullie als agrarische sector Nederland in de benen houden, ik denk dat dit nooit zal lukken bij vrije concurentie, Nederland is te afhankelijk en niet productief in andere sectoren. Voor de landbouw, is er een probeem, of zie je geen probleem? Ga je gewoon door, hopen dat het dal niet te diep zal worden en gaat Nederland dan de wereld van zuivel voorzien? Ik wil niet roepen dat alles verkeerd is, maar ik signaleer, ik zie en lees de toestand zoals die zich ontwikkeld, en ben benieuwd hoe jullie ertegenaan kijken en hoe of wat jullie strategie is.

 • alco1

  @Emmerei.
  De EU als geheel heeft maar één doelstelling binnen de EU en dat is hier minder en elders meer.
  Daarbij waarschuw ik dat het bij ons goed lijkt, maar het meeste is schone schijn, want veel is op de pof.
  Zelf produceren promoot ik ook altijd, echter is bijna alles geprivatiseerd en die kijken niet naar grenzen, ook geen Europese. WTO verbied het zelfs. Dus wat jij en ik graag zouden willen is utopie.
  Ik zeg niet dat de landbouw Nederland in de benen kan houden, maar het is wel bijna enigste waar ik nog een beetje vertrouwen in heb.

 • ohzo

  Ik weet niet of het een goed idee is om de wereld handel stop te zetten, omdat de beleidsmakers geen inzicht hebben.
  Beetje als: alle autos verbieden, omdat Rutte geen rijbewijs heeft..

 • Fermer

  @alco, als je het zo ziet, zou het dan geen goed idee zijn om stilletjes aan te cashen, voordat de lucht eruit gaat ? Elders zijn ook vele mogelijkheden, en zoniet, dan kun je nog lang vooruit, daar kun je niet tegen werken.

 • alco1

  Mijn kostje is wel gekocht, of hoe noemen ze dat.
  Maar dan kijk je verder.
  Vooral naar een zorgzame en respectvolle samenleving.

 • joannes

  @ohzo, handel in food valt in de Boycot maar oorlogstuig wordt gretig afgenomen én geleverd! <> De wereld op z´n kop! Het lijkt een spelletje voor naties te worden om hun eigen burgers in het gareel te houden, waarschijnlijk in reactie op de Multinationals in de IT die nu een informatie en cultuur bombardement leveren waardoor de jongeren in plaats van ouderen de informatie macht krijgen. En natuurlijk ook; de Burgers in plaats van de Bestuurders! Kennis en Vaardigheden worden gedemocratiseerd en natie onafhankelijk opgepakt! Dat maakt de wereld uiteindelijk veiliger maar voor al eerst onveiliger! En zeker wanneer de gevestigde orde niet los wil laten!

 • Fermer

  Inderdaad, wereldHANDEL, de politiek faciliteerd, en de handel profiteerd. Multinationals bepalen de regels. Zoals eerder gezegd, boeren worden tegen elkaar uitgespeeld om lage grondstofprijzen te bewerkstelligen, de producten worden daarna 'bewaterd,bezouten, vermengd, geplakt enz', en de burger betaald nog steeds de hoofdprijs. Vrije wereldhandel? Zie de marktprijs van varkensvlees wereldwijd, zie de winkelprijs van varkensvlees wereldwijd, geen enkel touw aan vast te knopen. Zolang we meedoen, zolang zal het niet beter worden.

 • geen boer

  Ik denk ook dat handelsverdragen niet zozeer het Canadese systeem in gevaar brengen.
  Echter; het food-assortiment in de supermarkt is, volgens onze beperkte ervaring deze zomer, gewoonweg 50% duurder dan over de grens in de VS.
  Komt de Canadese consument hiertegen niet een keer in het geweer? Want ik neem aan dat ook zij more for less willen, net als iedereen.

 • W Geverink

  Emmerei #56 helemaal mee eens. De Canadese melkveehouders halen hun hele inkomen uit de markt en zijn niet afhankelijk van een 'Brussel' die met hun bemoeizucht en de portomonee hun toekomst beslissen. Onze melkveehouderijsector wordt helemaal gesteund door de consument die zuivelproducten koopt. Koop je geen zuivelproducten dan kost het je niks. Canadese melkveehouders betalen belasting als er niet onderuit te komen is en hebben niet zoals jullie de verantwoordelijkheid op zich genomen om eigenhandig de economie van het land aan het draaien te houden zonder dat er wat tegenover staat. Het lijkt er trouwens op Mozes dat je meer moeite hebt met de Canadezen dan met russen...

 • Vibank

  At Moses
  Kijk wie wat afdwingt daar heb ik als boerenl'l geen inzicht
  op
  Ik ken mijn beperkingen( wat ik zeg is ook maar opine)
  Wat jij en alco 1 naar voren brengen zo denken veel mensen en terecht
  Maar het eerlijke verhaal brengt zo weinig
  Alco 1 heeft het vaak over( niet goed voor bv Nederland)
  Feitelijk juist alleen ik stel als bv Nederland niet goed is voor ons
  Kunnen wij ook niet goed zijn voor hun
  Door te onderhandelen hoop je te komen waar je wilt zijn
  Maar dan moet je wel wat te onderhandelen hebben

 • Vibank

  at boer
  Je kunt er van alles bijhalen en lullen tot je een ons weegt
  Feit is sk melk prijs voor Oktober 2014 ruim 60 eurocent

 • alco1

  @Geverink. De boeren hebben de verantwoordelijkheid niet op zich genomen om bv Nederland draaiende te houden. Ze denken aan hun eigen toekomst.
  Maar bv Nederland is wel afhankelijk van de boeren en als je de politiek altijd zo hoort is daar totaal geen besef van.
  We hebben het echter in deze discussie over of quotering wel zin heeft als er maar een paar landen door geremd worden. Daar verschillen wij van mening over. Voor het overige zullen we denk ik wel heel gezellig een pilsje met elkaar kunnen drinken.

 • Fermer

  @alco, we hebben het een beetje over quotering, maar niet zoals voorheen met een EU die beperkt werd in productie en daarbij wel moest concureren met de vrije melkwereld. We hebben het meer over de toekomst van de Europese, en dan vooral de Nederlandse melkveeboeren. Ik gaf al aan dat de nieuw ingeslagen weg, de vrije wereldmarkt, een keuze is, en geen vaststaand feit zoals Mozes stelt. Een keuze die mijns inziens volkomen catastrofaal voor alle boeren met een wat hogere kostprijs zal zijn, dus ook voor veel Nederlandse bedrijven. Europa zou ook een Canadees systeem kunnen optuigen voor de gehele EU. Qua melkproductie en bevolkingsaantal zou dit niet veel overproductie of productie tekort geven, dus melken voor eigen mensen tegen een redelijke prijs. Voor Nederland zou ook een oplossing voor de daar unieke problemen, te veel vee op te weinig grond, gevonden kunnen worden door 'kleinere' bedrijven een groot belastingvoordeel te geven, zodat uitbreding veel minder loont en er wel voldoende gemolken kan worden, maar door veel meer boeren. Misschien een begin van een oplossing voor de toekomstige problemen met een overvoerde melkmarkt. En met een biertje erbij komen we ook wel dichter bij elkaar!

 • Koen Franken

  Wanneer de melkveehouderij kiest voor de bulkproductie verliezen ze dat altijd , daarvoor zijn de productiekosten veel te hoog hier . Ook de varkens en pluimveehouderij weten dit inmiddels , kijk daar maar eens wat er allemaal word verzonnen om zich te onderscheiden van de bulk .

 • ohzo

  Wordt dan direct maar van uit gegaan om de grenzen dicht te gooien voor alles buiten EU. WTO opheffen, FAO poorten sluiten. Geloof me, ook na 2 kratten bier wordt dat nog steeds niets.

 • alco1

  ohzo. Proost

 • Fermer

  @ohzo, gemakkelijke oplossingen bestaan niet. Willen we in de EU en de VS nog iets van onze welvaart behouden, dan zullen er over de gehele linie aanpassingen en veranderingen nodig zijn. Nu varen we een verloren koers, en zoals met alles, resultaten uit het verleden geven geen garantie en een bankroet nadert snel voor de westerse wereld. De nieuwe economische grootmachten zullen niets liever hebben dan een aftakelend westen, en dit is zonder grote wending onzerzijds aanstaande. Multinationals zullen met alle winden meedraaien om hun eigen belangen te verzekeren, en is hier niets meer te verdienen, dan gaat men aan de andere kant van de aarde z'n geluk beproeven. Willen we hier nog iets overhouden, dan zijn afgeschermde markten en onderlinge banden een eerste noodzaak. Ohzo, misschien zie jij andere oplossingen om het westen, en de EU-landbouw in het bijzonder, uit het slop te trekken ?

 • el

  @#50 De grondprijs varieerd in de VS van 2000 dollar per acre voor weidegrond tot meer dan 10000 dollar per acre voor akkerbouwgrond in de midwest! Goedkope arbeid is verleden tijd!

Laad alle reacties (72)

Of registreer je om te kunnen reageren.