Rundveehouderij

Achtergrond

Melkpoedernotering nadert vangnet steeds meer

Schrijven over interventie is in de zuivelmarkt bijna hetzelfde als het H-woord noemen in de politiek. Toch is de tendens richting dit verder maar niet te benoemen punt bijna onvermijdelijk.

De notering van mageremelkpoeder van veevoederkwaliteit zit in Nederland al onder de magische grens van €1.693 per ton. Mageremelkpoeder voor humane consumptie noteert echter nog rond de €1.800 per ton.

Daarbij kunnen nog redelijk grote volumes worden geëxporteerd, maar onvoldoende om het aanbod weg te werken. De melkproductie in Nederland en Duitsland zit in een dal, maar in Frankrijk begint de productie weer aan te trekken en daar lijkt de druk op de markt en dus ook de noteringen het grootst te zijn. Vreemd genoeg niet in Oost-Europa - al is de melkprijs in met name de Baltische landen wel heel erg laag.

De lage opbrengst van mageremelkpoeder plaatst veel coöperaties wel voor een dilemma: moeten ze hun duur ingekochte melk tegen lage prijzen weer verkopen of kunnen ze beter even wachten? Het probleem is dat niemand kan voorzien wanneer de vraag zal aantrekken. Het is niet aantrekkelijk om nu veel volume tegen lage prijzen weg te doen, maar vasthouden en voorraden opbouwen (wat toch al wel enigszins gebeurt) kost ook veel geld. Daarbij bestaat het gevaar dat de wereldmarkt de komende maanden niet alleen extra melk uit de EU krijgt te verwerken, maar ook uit de VS. Daar bouwen zich ook voorraden op en is de laatste tijd weinig geëxporteerd; bovendien bestaat daar helemaal geen vangnetregeling.

Prognose: licht dalende prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.