Rundveehouderij

Achtergrond 30 reacties

Hoe wordt er onthoornd?

Het onthoornen van kalveren staat al een aantal jaar ter discussie. Het is een pijnlijke ingreep bij kalveren, waardoor dierenbeschermers deze ingreep het liefst zien verdwijnen. Boerderij wil weten hoe u er in de praktijk mee omgaat.

In eerste instantie is 2020 genoemd als jaar waarin onthoornen verboden wordt. Dit is omgezet in 'voorlopig toegestaan' mits de melkveehouderij progressie laat zien in een fokprogramma en pijnbestrijding gaat toepassen. Daarom is pijnbestrijding sinds 2013 ook een aandachtspunt, naast het verdoven bij onthoorning. Uit onderzoeken is naar voren gekomen dat kalveren 44 uur na de behandeling nog steeds napijn hebben.

Met het verplicht verdoven en pijnstillen verschuift de handeling van veehouder naar dierenarts. Deze moet de kalveren toch verdoven en een pijnstiller toedienen. Maar er zijn ook veehouders die de kalveren alsnog zelf onthoornen. Boerderij onderzoekt wanneer veehouders zelf onthoornen of het uit besteden en wat de reden daarachter is. De informatie wordt gebruikt bij een artikel. Bij het invullen van de enquête is uw anonimiteit gegarandeerd.

 

Laatste reacties

 • jan1

  dieren zijn tegenwoordig belangrijker dan mensen. De grote grazers moeten overal kunnen komen in grote getale en als de automobilist verongelukt door een grote grazer is dat de automobilist zijn eigen schuld. Boeren worden door de koeien met horens vogelvrij verklaard. En maar niet te spreken over de verwondingen die de koeien elkaar toe brengen.

 • Melkveehouder Wim Friesland.

  Napijn? Of is het narcosetrauma?

 • KORT002

  ben het met wim Friesland eens

 • mvedder

  hoe kunnen ze die pijn meten als het kalf na een paar uurtjes alweer gelukkig is?

 • putten

  napijn is iets wat ons aangepraat wordt, goed voor de dierenarts maar slecht voor onze portemonnee

 • joannes

  Fok maar een paar goeie stieren die het er in kunnen brengen. Kunnen we die kosten, en paar uurtjes pijn, óók vergeten!

 • ae-ea

  En als ik napijn heb van de tandarts? . . . . . . .

 • joohoo

  Onthoornen is een welzijnsmaatregel!!!!!!!!. Het verbieden van de ingreep is uitermate slecht voor het dierwelzijn. Hoornloos fokken zou een mooie oplossing zijn, echter de snelheid waarmee de PVDD een verbod wil doordrukken maakt de weg vrij voor gen geknutsel.

 • xw

  Als ik de reakties hier lees zou ik bijna denken dat wij andere kalveren hebben dan U. Want onze kalveren hebben wel terdege napijn. De een wat meer dan de ander, dat wel. Sommigen lijken de ingreep na een week weer vergeten te zijn, sommigen durven na 2 weken nog niet goed tussen de spijlen van het voerkhek door . Wij hebben er nooit een die 'na en paar uurtjes ' weer helemaal gelukkig is, integendeel. Hoornloos fokken zou inderdaad een mooie oplossing zijn.

 • Jkieft

  @xw als ik door mijn enkel ga doet dat even pijn maar na een poosje is dat over. Ik heb nog een langere tijd extra pijn als ik er mee tegen een tafel poot stoot. Wanneer dat een paar keer gebeurt is zorg ik er wel voor dat ik een grotere bocht neem om de tafel.
  Mijn enkel doet naar een dag al geen pijn meer maar last kan je er zo een week van hebben.

 • Mozes

  Met verbazing lees ik de reacties. Ik weet dat er nog een aantal Fendt-rijders zijn die zelf kalveren onthoornen. (De boeren bij mij in de buurt die zelf kalveren onthoornen rijden allemaal met een Fendt) Afgaande op de reacties hiervoor komt het echter veel meer voor dan ik dacht. De enigste oplossing is dat het opgenomen wordt in Focus-planet. Als de controleur van Qlip komt moet men verplicht de facturen van de dierenarts laten zien waarop staat dat hij de kalveren heeft onthoornd én een middel heeft gegeven voor napijn. Het moet ook verplicht worden dat de dierenarts de oornummers van de kalveren op de factuur vermeld.

 • Bert Roeleveld

  Mozes je hebt gelijk het zou vanuit de zuivel verplicht moeten worden om dit door de dieren arts te laten doen.

  Als we dit zelf niet als sector oplossen wordt dit binnenkort door de overheid wettelijk geregeld !!!!!

  Aan bovenstaande reakties blijkt dat vele onder ons nog steeds niet door hebben hoe de maatschappij en politiek heden ten dage over ons denken en hoe zuinig we op ons imago moeten zijn.

  Mijn ervaring met pijnbestrijding na het onthoornen is dat een kalf weer sneller gaat eten en drinken, en het kost bijna niets,een kalf heeft maar een kleine dosis nodig.

 • flyinghollander

  We gebruiken een pasta ongeveer 1 week naar geboorte, kalfje merkt daar niks van.

 • Kees82

  Klopt met pijnstiller zijn ze er zo weer bovenop en dat werkt ook nog eens vier a vijf dagen, en ze vreten direct weer, pijnstiller zou verplicht moeten zijn bij onthoornde.

 • tinus888

  @mozes de nvwa controleert al op facturen dus maak je geen zorgen
  @xw het spijlen hek moet je dan niet gebruiken en wat beters verzinnen

 • Martin Oldenhof

  @xw kun je dan niet makkelijker een buis voor het hok plaatsen ipv. spijlen, hebben wij ook.
  @joohoo hoornloos fokken bied een uitkomst, maar dat duurt nog wel een aantal jaren, of de burger en politiek zolang willen wachten betwijfel ik, maar zou wel mooi zijn i.v.m. de weg die de agrasiche sector al is ingeslagen.
  @putten, ik denk dat het wel gevoelig is (napijn) en dat de kalveren het merken, een extra verdoving kost niet veel en de kalveren hebben er baat bij.

 • veldzicht

  Wat is er mis met die pasta,even dat plekje kaalknippen met een schaar,
  spul er op en klaar is kees volgens mij voelen ze er weinig of niks van.
  Beter zoals de veearts het doet met verdoven en wegbranden daar hebben ze veel meer last van.

 • Mozes

  @koeboertje #12 , het gaat mij in dit geval niet zozeer om het imago van de melkveehouderij. Er bestaat ook nog zoiets als een eigen moraal of ethiek, los van wat anderen er van vinden.

 • pieter p

  Tegenwoordig zijn er ook apperaten die in10sec. werken,
  <>

  Werk met zo'n ding al meerdere jaren, 1 man alleen zonder het kalf vast te zetten kan dit doen

 • Bert Roeleveld

  Mozes ik doe dit ook om goed voor mijn vee te zijn , dat is ook voor mij het belangrijkste , mijn opmerking wat betreft imago is bedoelt voor diegene die niet snappen hoe de maatschapij ons kritisch in de gaten houdt, en halsstarrig aan hun gewoontes vasthouden.

 • Mozes

  @koeboertje, mijn reactie #18 was geen kritiek op jou. Ik wilde er alleen op wijzen dat in de omgang met vee er iets is wat nog elementairder is dan imago: de eigen moraal, ethiek en geweten van de boer. Boeren die zelf kalveren onthoornen en met allerlei smoezen de beulerij vergoeilijken schieten op dit punt heel erg tekort.

 • joannes

  @Mozes je gaat te ver! Ten eerste beschuldig je de zelf onthoorners gierige Fendt spaarders te zijn en vervolgens gebruik je woorden als ¨beulerij vergoeilijken¨! Je hebt te veel fantasie bij het verhaal dat kalveren onthoornen. Natuurlijk zullen er soms excessen zijn maar die zijn er overal in de maatschappij! De meeste boeren willen met zo min mogelijk leed en schade onthoornen, en doen dat voornamelijk in samenspraak en werking met een veearts. Maar het blijft een noodzakelijke ingreep om later groot leed te voorkomen. Een ingreep die alleen voorkomen kan worden wanneer er voldoende Stieren zijn die hoornloos vererven!
  <>
  Met bij de laatste foto
  Het kalf is weer actief. Onderzoek toont aan dat kalveren 44 uur na het onthoornen de meeste pijn hebben. Daarom is een pijnbestrijder toegediend die 72 uur werkt. Zo wordt het meeste ongemak voor het kalf verminderd. Voor de kosten hoeven veehouders dat niet te laten. Pijnbestrijding kost maar €1 per kalf.
  En hoe het in het Buitenland gebeurd

  <>

 • xw

  zo, die opmerking van Mozes 12.05 staat. Neem die ter harte. En.. onderzoek heeft ook aangetoond dat runderen pijn kunnen hebben en het zich zelfs bewust zijn dat ze pijn hebben. Daar dienen wij rekening mee te houden.

 • Mozes

  @joannes, je verdraait de boel. Het gaat niet om de vraag of er wel of niet onthoornd moet worden. Dat onthoornen nodig is is boven iedere discussie verheven. Het gaat om de vraag hóe er onthoornd wordt.
  Mijn stelling is dat boeren die nog een klein beetje gevoel voor hun vee hebben niet zelf onthoornen maar dit door de dierenarts laten doen.

 • LUCTOR

  Heb onze kalveren ook altijd onthoornd toen pasta nog toegestaan was gebeurde het hier mee later werd het door de dierenarts gedaan maar vond het gewoon niks het dier had wel degelijk pijn ook dagen na de ingreep ondanks een pijnstiller ben ermee gestopt heb de voerhekken verwijderd bij de oudere dieren en vervangen door voerbuizen zodat wanneer ze elkaar een por geven gemakkelijk aan de kant kunnen.
  Heb nog geen enkel verwond dier gehad onze koeien zijn hoofdzakelijk van het blonde ras met bij sommige oudere dieren een reikwijdte van 80cm. Denk wanneer het stal systeem hier op aangepast wordt het in de melkveehouderij ook kan.

 • joohoo

  De dierenarts spuit het kalf plat vervolgens wordt er boven de ogen plaatselijk verdoofd sinds kort mag lidocaine niet meer, het nieuwe spul werkt beduidend minder ,de dieren zij onrustiger . Volgens onze dierenarts wordt dit vaker waargenomen. Vervolgens onthoorn ik zelf, dieren artsen hebben haast dan koeld de bout te snel af en het resultaat valt later tegen. Daarna krijgen ze een pijnstiller in de vorm van voreen. De vorm van het voerhek is wel van invloed op het snel herstel van het kalf , Mischien zou een dag of 2 asperiene nog beter zijn ?. 80% van de kalveren dansen s avonds el weer door het hok.

 • Mozes

  Voreen is volgens mij geen pijnstiller maar een corticosteroïde. Het is een middel dat zwelling en verkleving tegengaat.
  Pijnstillers zijn Carporal, Rimaldyl of Novem. Deze werken allemaal drie dagen en zijn daardoor heel geschikt voor de behandeling van napijn bij onthoornen.

 • Sjaak

  Hoe te onthoornen is wettelijk vastgelegd. Verschillende instanties, zoals NVWA en AID kunnen dit controleren. Eventuele sancties bestaan uit intrekken van toeslagrechten...
  Gezien de kosten kun je net zo goed de dierenarts laten onthoornen en je hebt dan ook meteen afdoende bewijs, dat het juist is uitgevoerd!

 • joohoo

  inderdaad voreen om de koorts te drukken . we gebruiken novem .sorry

 • Janneke7

  Ik heb t gezien dat t in de eerste week werd onthoornd, en ook als ze al 3 maanden oud zijn. Het beste is om het rond de 3e a 4e week te doen als ze al wat meer weerstand hebben en nog volop melk krijgen, maar nog niet gespeend worden!
  Kalveren kunnen ook ziek zwak misselijk worden als je net na het melkvoeren onthoornd. Waarom? Omdat ze dan met volle lebmagen onderste boven liggen en daardoor melk in pens overloopt, vertering van slag, kalf voelt zich niet lekker en eventueel diarree.
  Maar onthoornen van jong kalf is nog altijd veel beter dan hoorns afzagen...

Laad alle reacties (26)

Of registreer je om te kunnen reageren.