Rundveehouderij

Achtergrond

Goedkope karkassen verstoren markt wolvee

De handel in wolvee is dinsdagochtend in Leeuwarden vlotter verlopen dan vorige week.

Het aanbod was nog steeds niet al te groot met 890 schapen en lammeren. Over de gehele linie is er volgens handelaren wat meer betaald voor de lammeren en slachtschapen, de prijzen lagen echter wel prima binnen de notering waardoor deze stabiel is gebleven.

De wat vlottere handel op de veemarkt is geen algemeen marktbeeld. De handel blijft landelijk gezien erg rustig. Er is veel concurrentie van goedkope lamskarkassen uit Engeland en Ierland. Per kilo geslacht gewicht zijn de karkassen uit deze landen tussen €1,00 en €1,50 goedkoper dan de Nederlandse prijs per kilo geslacht gewicht. Dit zorgt ervoor dat de handel voor de export erg tegenvalt en dat handelaren vooral zijn aangewezen op de binnenlandse handel.

Omdat de Nederlandse schapenstapel in de afgelopen jaren flink gekrompen is, is het aanbod niet al te groot. Daarnaast laten handelaren bewust wat dieren thuis nu er nog ruim voldoende gras beschikbaar is. Dit zorgt ervoor dat de handel binnen Nederland aardig in evenwicht is. De prijs kan zo nu en dan met een klein stapje omhoog maar een week later ook zo weer naar beneden als het aanbod wat groter is.

Prognose: stabiele prijs.

Of registreer je om te kunnen reageren.