Rundveehouderij

Achtergrond

Eiwitrijke voeders worden duurder

De door Livestock Research te Wageningen berekende voederwaardeprijzen zijn per 18 november weer aangepast.

De KVEM-prijs ofwel de energiecomponent in de voederwaarde is met 1,6 cent gedaald naar 8,8 cent. De kgDVE-toeslag, die staat voor de eiwitcomponent, steeg flink met 20,6 cent naar 121,7 cent. De voederwaardeprijs wordt nu voor een derde bepaald door de energierijke grondstoffen en twee derde door eiwit. Het komt vooral doordat op de wereldmarkt de soja sinds begin oktober flink duurder is geworden. Dat trekt het prijspeil van de eiwitrijke grondstoffen voor veevoeders mee. Tarwegistconcentraat is deze week 10 cent per procent droge stof duurder geworden. Zolang bierbostel de huidige marktprijs kan houden blijft dit interessant om op te nemen in het rantsoen.

Het volume voer (gras, snijmais) dat dit seizoen bij de melkveehouders beschikbaar is gekomen is groot. De kwaliteit van de kuilen is zeer divers. In het algemeen is er echter behoefte aan aanvulling met producten die zorgen voor meer prik in het voer. Enkele soorten graszaadhooi (roodzwenk) worden schaars en duurder.

Aardappelpersvezel is €3 per ton in prijs verlaagd. Import bietenperspulp is inmiddels 25 cent per procent droge stof goedkoper dan de Nederlandse.

Prognose: eiwitbrenger duurder.

Of registreer je om te kunnen reageren.