Rundveehouderij

Achtergrond 24 reacties

Britse melkproductie nog altijd 6 procent hoger

Londen – In Groot-Brittannië is in oktober ruim 1,55 miljard liter melk geproduceerd. Dat is is 6,1 procent meer dan een jaar eerder.

Over het lopende melkjaar staat de meter nu op bijna 8,56 miljard liter ofwel bijna 8 procent meer dan in het voorafgaande melkjaar. Het gemiddelde botervetgehalte bedroeg de afgelopen maand 4,10 procent, zo blijkt uit het maandelijkse overzicht van het Rural Payments Agency.

Laatste reacties

 • Ishtar

  Men had een mechanisme in Europa qua quotom.
  Dat men daar vanaf wilde kan ik op zich nog begrijpen.
  Maar om dan in Europa inzetten op blind melken zoveel je kan is het andere uiterste.
  En dat mensen en sector bestuurders dan hier nog melden dat dat geen invloed heeft op de melkkprijs.....
  Maar goed, een melk prijs van 25 en minder lijkt mij het beste als er totale overproductie is.
  Immers exact wat de sector en dus boeren willen.

 • alco1

  Isthar Je bent te eigenwijs dat het zinloos is nogmaals uit te leggen hoe het werkelijk in elkaar steekt.
  Nou ietsjes dan.
  Prijs wordt bepaald door maar een paar procent meer of minder in de wereld.
  Als quotum de gehele wereld zou bestrijken zou iedereen voor handhaven zijn.
  Er zijn slecht een paar land die er door geremd worden en dan is het volstrekt zinloos, want daar wordt marktwerking niet mee beïnvloed.

 • steenbok1

  helemaal gelijk alco1, maar de meeste willen het gewoon niet snappen.

 • joannes

  Het probleem is niet de melkprijs die daalt en stijgt! Het probleem is dat we inmiddels zo moeten werken dat we van één prijs afhankeljk zijn. Met concentratie en schaalvergroting is ook de afhankelijkheid gerezen! Het is die afhankelijkheid die je van tijd tot tijd in de problemen brengt. De Markt is nooit te controleren met zoveel aanbieders wereldwijd! Naar afhankelijkheid controleren moet de aandacht uitgaan!

 • Fermer

  @alco of steenbok1, leg nog even uit waarom de OPEC wel werkt dan ?

 • steenbok1

  emmerei, zoek maar eens op, wat voor % leveren de OPEC landen aan olie van de wereld en wat voor % leveren die paar landen van de EEG aan melk die boven het quotum melken van de rest van de wereld

 • Fermer

  @steenbok, OPEC heeft misschien 30 % van de wereldproductie in olie onder zich, en ik denk dat de melkproductie in de EU ook een 30% van de wereldproductie is. Belangrijk is echter hoeveel hiervan voor de vrije wereldhandel bestemd is, en dan denk ik dat het percentage melk uit de EU hierin groter is dan het aandeel olie uit de OPEC-landen. Olie wordt bijna allemaal internationaal verhandelt, melk maar voor een heel klein gedeelte. Wanneer de EU dan in melkproductie stijgt, wordt de te verhandelen melkplas veel groter en moet dit verkocht worden aan armere landen, dus zal een prijsval het gevolg zijn.

 • alco1

  Weten jullie dat een vat olie gezakt is van 128 euro naar 70 euro

 • joannes

  @alco1,Dat merk je bijna niet omdat het leeuwendeel belasting is op Brandstop in de EU! En de belasting bijft!

 • alco1

  Belasting moet je hier buiten beschouwing laten.
  Het gaat erom wat de producent ontvangt. De olie tapper of de boer

 • landboer

  Het gaat er niet om wat je ontvangt maar wat je overhoudt!
  Afschaffing van het quotum moest de kostprijs laten zakken maar die is eerder gestegen, denk aan huur grond,ruwvoerprijzen e,d,Iedereen biedt tegen elkaar op. De grondprijs is hoger dan vroeger incl melkquotum! En alco je maakt niet wijs dat de hoeveelheid melk in de EU geen effect heeft op de wereldmelkprijs.

 • steenbok1

  waarom is de melkprijs in 2009 dan extreem gezakt?, volgens mij was er toen ook een quotum? Hoeveel landen in de EEG melken over het Quotum heen?

 • Fermer

  Ja alco, de olieprijs is gezakt, zoals wel eens vaker, maar de OPEC blijft bestaan. Omdat zij WEL weten dat produceren zonder enige marktregulatie, ook al is dit niet met alle olieproducenten, een langdurige prijsval tot gevolg zal hebben. Tuurlijk schommelen melk- en olieprijzen, gemiddeld is de olieprijs de afgelopen 45 jaar, en de melkprijs de afgelopen 30 jaar toch redelijk gebleven bij een veel groter mogelijke productie. die dus door overleg binnen de perken is gehouden. Maar om nu het kind met het badwater weg te gooien, dan moet je wel echt een domme boer zijn.

 • alco1

  @emmerei. De laatste opmerking tekent je.

 • Fermer

  @alco, en nu dan even waarom de OPEC wel werkt en blijft bestaan ?

 • alco1

  Gezien de fluctuaties in prijs van ruwe olie werkt zelfs OPEC ook niet optimaal.
  Daarnaast is het een totaal anders iets dan het quotumstelsel van melk, waarbij een paar landen op de rem moeten en andere landen zelfs binnen Europa de ruimte krijgen om uit te breiden.
  En dit zelfs niet bij lange na niet vol krijgen.
  Nogmaals is de quotering vooral ingesteld om Europa te egaliseren.

 • Ishtar


  @Alco, we gaan het de komende jaren zien!
  Echter ik ben van mening dat de gehele sector niet alle belangen gelijk beoordeerd en weegt.
  Daarmee falen de NZO bestuurders enorm, en zou ik er een aantal wegsturen.

  Het risco is namelijk te groot dat de komende jaren op deze voet een jaar of 3 de melk prijs rond de 25 cent komt.
  Of het de waarheid zal zijn of niet, stel dat het wel zo gaat, kan je niets meer doen.
  En ga dan aub geen steun vragen van de belastingcenten van hardwerkende burgers, als je zelf als sector de boel verprutst.
  Het risco zou ik als te groot inschattem, maar goed de NZO en hele sector wil dit zo graag, en dat allemaal voor persoonlijke agenda's en pure hebzucht?

 • Fermer

  @alco, de OPEC werkt inderdaad niet optimaal, evenals ons quotumstelsel van melk. Maar het alternatief, de vrije productie van melk, zal ook z'n keerzijde hebben. In Nederland, zoals nu direct al blijkt met het fosfaatplafond, bij ons in Frankrijk met de verplichte leveringscontracten en bijv. met de problemen om voldoende kapitaalkrachtige afzetmarkten te veroveren. Daarnaast, de afgelopen 30 jaar is de melkveehouderij in de gehele EU wel doorontwikkeld en gemoderniseerd, met een toch redelijke rentabiliteit. Ik hoop met je dat de toekomst van de melkveehouderij een stabilisatie of verbetering van de resultaten zal voortbrengen.

 • alco1

  @emmerei. Ik denk dat je me nog niet helemaal begrijpt. Ik zeg niet dat het afschaffen van het quotum de prijs op peil houdt. Ik zeg alleen dat het geen enkele bijdrage levert aan prijs behoud.
  Bij de melkveehouderij lijkt alles zonneschijn, maar vergis je niet.
  Mede door melkquotum aankoop zijn er velen zeer labiel geworden.
  En waarvan jij vindt dat ze zich goed door ontwikkelt hebben, gemoderniseerd zijn en het lijkt dat ze een goede rentabiliteit hebben. Kon de stekker er nog weleens als eerste er uit getrokken worden.
  Maar daarnaast zal onze hoop natuurlijk hetzelfde zijn.

 • alco1

  @Ishtar.Je weet dat ik nog nooit ergens subsidies promoot of iets dergelijks. De marktwerking wordt er alleen maar door in de war gemaakt. En de subsidies die door die marktwerking opgeslokt worden, zorgen er alleen maar voor dat boeren als schoothondjes overal aan gehoorzamen moeten moeten omdat anders deze subsidies ingetrokken worden en begin vooral niet over hardwerkende burgers. Het is meer zo dat burgers 'genieten' van de werklust van de boeren.

 • Mozes

  @emmerei en @ishtar, waarom maken jullie je wel zorgen om vrije productie in Europa en niet om vrije productie in de VS en de rest van de wereld?

 • Fermer

  @alco, de prijs van melk in de toekomst weten we nog niet, en of die anders geweest zou zijn met quotum zal altijd de vraag blijven. De gemiddelde ontwikkeling in de melkveehouderij over heel de EU was de afgelopen 30 jaar niet verkeerd, dat dit in o.a. Nederland en Denemarken (door voornl. Nl. boeren) labiele bedrijven opgeleverd heeft weet ik ook, maar dat zou ook zonder quotum door nog veel duurdere grond niet anders geweest zijn.

 • Fermer

  ps, Mozes, zie reactie #25 bij artikel 'boer voorlopig dupe van ruzie in de coalitie' bij de Boerderij.

 • geen boer

  de Engelse boeren hebben wel de slechtste onderhandelingspositie in heel Europa. Hun melkfabrieken zijn teveel versplinterd en machteloos tegenover de supermarktketens. Zij waren de eersten in heel Europa waar de melkprijs omlaag ging na het Rusland embargo, en dit terwijl ze niet eens naar Rusland exporteren, sterker nog het land is niet eens zelfvoorzienend in zuivel. Alleen bij zeer hoge poederprijzen (gemakkelijk alternatief) krijgen ze een redelijke prijs, anders is het kostprijs of daaronder.

Laad alle reacties (20)

Of registreer je om te kunnen reageren.