Rundveehouderij

Achtergrond

Weinig zuivelproducten doen het nog goed

In de voorbije jaren waren oktober en november, vaak ook nog december, maanden waarin veel zaken werden gedaan in de zuivelindustrie en dan tegen goede prijzen. Zaken worden er nu nog steeds volop gedaan, maar niet tegen goede prijzen. De producten die het nu nog goed doen op de zuivelmarkt, zijn schaars.

Room en boter zijn zulke schaarse producten. Boter wordt verkocht rond de €2.900 per ton, room voor ongeveer €3.750. Als verklaring hiervoor worden genoemd dat flinke hoeveelheden boter worden geëxporteerd, onder meer naar de Verenigde Staten. Mede daardoor is verse boter schaars in de EU en room evenzo. Mageremelkconcentraat noteert iets lager dan vorige week, maar blijft relatief goed geprijsd. Opvallend is dat de markt voor vloeibaar product in West-Europa lager ligt dan in Oost-Europa. In Polen zijn de prijzen het hoogst. Normaliter is de situatie andersom, maar een aanzienlijke export naar Wit-Rusland keert de zaken om.

De markt voor melkpoeders blijft onder druk staan, zeker na de laatste Fonterra-veiling. Mageremelkpoeder, het belangrijkste product op deze markt in de EU, noteert nog slechts €1.925 per ton. Veel zicht op verbetering hebben handelaren ook niet. Europa heeft het voordeel van een lage dollarkoers, maar toch blijft de vraag vanaf de wereldmarkt zwak.

De Nederlandse kaasproducenten proberen om de foliekaas weer iets hoger in de markt geplaatst te krijgen. Ze vragen prijzen van €2,45 tot €2,50 per kilo. Voor de melkveehouderij valt te hopen dat dit houdbaar is. Weliswaar is de melkaanvoer vrij laag, maar de markt is nog zwak.

Prognose: aanhoudende prijsdruk.

Of registreer je om te kunnen reageren.