Rundveehouderij

Achtergrond

Weinig verandering slachtveemarkt

In de slachtveemarkt is niet veel verandering te bespeuren. Koeien worden rustig verkocht en prijzen staan nog steeds wat onder druk.

In de afgelopen twee weken heeft inspectiedienst NVWA streng gecontroleerd bij diverse slachterijen. Dit had in veel gevallen gevolgen voor de slachtcapaciteit. De slachtband moest in veel gevallen langzamer draaien om te kunnen voldoen aan de eisen. Ook deze week wordt het een en ander aan controles en vertragingen verwacht. Sommige slachterijen zullen hierdoor minder haast hebben om koeien aan te kopen.

Maandagochtend zijn in Bunnik 111 koeien verkocht tegen gelijke prijzen. Vorige week daalde de prijs nog met 10 cent per kilo geslacht gewicht.

De handel in gebruiksvee lijkt wat vriendelijker te verlopen. Veel melkveehouders hebben wat oudere koeien uitgestoten en kunnen nu extra vee kwijt. Een goede eerste kwaliteit melkkoe brengt nu rond €1.200 op. Koeien met extra goede melklijsten of fokdieren brengen nog wel iets meer op.

Voorlopig lijkt er voor slachtkoeien niet meer in te zitten dan de huidige lage prijzen. Eerst moet de consumptie aantrekken en het nodige vlees uit de vrieshuizen.

Prognose: stabiele prijs.

Of registreer je om te kunnen reageren.