Rundveehouderij

Achtergrond

Prijs slachtkoeien onder druk

Het aanbod van slachtkoeien is dit jaar gestegen. In de periode van januari tot en met september zijn 5,7 procent meer koeien geslacht dan vorig jaar. Dit komt neer op 14.500 extra slachtingen.

Dit grotere aanbod van koeien heeft de nodige gevolgen voor de slachtprijs. De consumptie is ook nog eens teruggelopen waardoor het grotere aanbod van vlees zeer moeizaam af te zetten is.

De prijs is in de afgelopen maanden gedaald en is het dieptepunt van vorig jaar gepasseerd. Een O-kwaliteit slachtkoe bracht vorige week maximaal €2,60 op (notering Vee&Logistiek Nederland). Vorig jaar daalde de prijs, eind november, tot maximaal €2,65 per kilo. Het ziet ernaar uit dat de uitbetaalprijs van slachterijen deze week nog met 5 cent daalt. Het dieptepunt lijkt dus nog niet bereikt. Op de veemarkt in Bunnik zijn de prijzen van slachtkoeien maandagochtend na een zeer moeizame handel met 10 cent per kilo gedaald. Dit ondanks een kleiner aanbod van koeien. De notering van de veemarkt ligt met €2,65 voor een O-kwaliteit koe nog net iets boven de notering van Vee&Logistiek Nederland.

Prognose: prijs onder druk.

Of registreer je om te kunnen reageren.