Rundveehouderij

Achtergrond 4 reacties

Nog even blijven melk tegen mooie voorschotten

Al is de zuivelmarkt laag, toch kunnen melkveehouders waarschijnlijk tot het einde van het jaar blijven profiteren van mooie voorschotprijzen. De fabrieken doen hun best om, zo mogelijk, niet als eerste met de ogen te gaan knipperen en het voorschot fors te verlagen.

In het nieuwe jaar wordt het andere koek. Dan beginnen de fabrieken met een schone lei en moet de situatie op de zuivelmarkt toch een keer worden verdisconteerd. Die situatie is nog niet heel erg hoopgevend. Fonterra-baas Theo Spierings durfde afgelopen weekeinde de voorspelling aan dat de Chinezen vanaf december meer zuivel gaan inkopen. Echter, voordat de melkprijs zich herstelt, zijn toch nog vele maanden meer nodig, weet hij. Dat is ook de visie bij grote zuivelspelers in Europa.

De notering voor mageremelkpoeder (voor humane consumptie) schommelt tussen de €1.900 en €1.950 per ton. Die voor mageremelkpoeder voor veevoer zit zo'n €150 lager. Dat niveau lijkt nu nog redelijk houdbaar, maar zouden de Verenigde Staten in het nieuwe jaar met extra volumes mageremelkpoeder de wereldmarkt op gaan, dan kunnen de Europese prijzen zo maar onder het interventieniveau (€1.695 per ton) belanden.

De poedermarkt is zwak; de kaasmarkt is ook niet best; de botermarkt is nog steeds vrij hoog, met een notering van rond de €3.000 per ton. Bij dat niveau is er ook nog export. Op zich is die (relatief) hoge boterprijs heel mooi, maar de notering voelt enigszins onwezenlijk aan. Het hoeft geen verbazing wekken als die ook een keer gaat zakken. Dan blijft er weinig opwekkends meer over op de zuivelmarkt.

Prognose: lichte prijsdruk.

Laatste reacties

 • peter 103

  Graag even op houden met dit negatieve gedoe,want als je maar lang genoeg roept dat de prijzen gaan dalen dan zal dat ook gebeuren. Ik denk dat onze grote en sterke Campina na jaren van investeren in een breed en sterk producten pakket nu de vruchten gaat plukken, ze weet de melkprijs voor de boer, zeker in vergelijking met de anderen, redelijk goed in de benen kan houden. Als dit niet zo is dan moeten wij als leden daar het bestuur op afrekenen, ontslag, salaris verlaging voor directie etc.

 • mtseshuis

  Is wel duidelijk geworden vandaag, laat me niet lachen. Het is 1 pot nat ze zijn veel te bang voor keet in de tent en hobbelen allemaal achter elkaar aan.

 • koestal

  mooie voorschotten is al over,de kaas ligt al weer in de supermarkt voor stuntprijzen

 • klaas.van.der.horst1

  De zuivelprijzen zijn al langer laag. De voorschotprijzen dalen wel, maar bij Frica zal het gemiddelde voorschot over heel 2014 toch niet onder de €39 uitkomen, zelfs al gaat de december-prijs naar €32,00. Natuurlijk nog wel even wachten hoe de saldering van de zomer- en wintertoeslag uitpakt.

Of registreer je om te kunnen reageren.