Rundveehouderij

Achtergrond

Nederlandse koper wil Nederlandse spotmelk

De zuivelmarkt lijkt redelijk stabiel, kopers en verkopers wachten voornamelijk af wat november gaat brengen. De melkaanvoer binnen Europa ligt momenteel op het laagste niveau en in november stijgt de aanvoer traditioneel weer.

Een extra aanbod van melk kan ervoor zorgen dat de prijs van zuivelproducten verder onder druk komt te staan. Dit is ook goed te merken tijdens de handel, er wordt maar weinig op lange termijn verhandeld. Kopers gokken er op dat er bij het kopen op korte termijn voldoende aanbod is tegen gelijke of nog lagere prijzen. Dit zorgt er wel voor dat kopers wel wat meer moeite moeten doen om zuivel te kopen, immers bijna iedereen richt zich op de op korte termijn beschikbare zuivel.

De prijs van poeders is momenteel redelijk stabiel maar kan wel last krijgen van het wegzakken van de dollar. Hierdoor staat de export van melkpoeders onder druk.

Boter is nog steeds goed gevraagd op de wereldmarkt en het aanbod op de markt is beperkt. Hier kan de prijs van room wederom van profiteren. In twee weken tijd is er 30 cent bij de prijs opgekomen(€3,85). Hoewel het aanbod van boter beperkt lijkt is er toch aardig veel boter opgeslagen in de private opslag, zo'n 14.000 ton.

De spotmarkt laat deze week een stijging zien als gevolg van de seizoensmatige afname van de melkaanvoer. Bijzonder is dat de prijs met 35 cent zo'n 5 cent hoger ligt dan de Duitse prijs. Oorzaak hiervan is dat Nederlandse kopers het liefst Nederlandse melk inkopen.

Prognose: room iets duurder.

Of registreer je om te kunnen reageren.