Rundveehouderij

Achtergrond

Moeizaam stabiele prijs wolvee

De handel in schapen en lammeren is dinsdagochtend in Leeuwarden stroef verlopen.

Het aanbod van lammeren was niet al te groot, wat ervoor zorgde dat de prijs, al dan niet met hangen en wurgen, stabiel kon blijven. Was het aanbod van lammeren groter geweest, dan was de prijs zonder twijfel gedaald.

Oorzaak van de moeizame handel is tweeledig. De export van lammeren loopt minder goed dan in voorgaande jaren door het wegvallen van de tweede verzamelslag. Het is gewoonweg niet interessant om vrachtwagens halfvol naar het land van bestemming te rijden. Daarnaast liggen de prijzen voor wolvee in Frankrijk en Duitsland lager dan hier. Ook de dure maanden die in het verschiet liggen, zorgen voor een afname van de vraag naar het in verhouding prijzige lamsvlees.

Handelaren hadden er op gehoopt dat de prijzen de komende maanden stabiel konden blijven. Het ziet er nu echter naar uit dat de prijs van de lammeren gaat dalen. In de afgelopen twee jaar daalde de prijs van lammeren ook in november, vaak met een tientje.

Een ooilam boven 20 kilo brengt maximaal €100 op. Een ramlam boven 25 kilo brengt maximaal €135 per stuk op. Slachtschapen van eerste kwaliteit gingen voor maximaal €100 van de hand.

Prognose: prijs daalt.

Of registreer je om te kunnen reageren.