Rundveehouderij

Achtergrond 1298 x bekeken

Lam na offerfeest niet goedkoper

Op de veemarkt in Leeuwarden zijn dinsdag 7 oktober 569 stuks slachtschapen en lammeren aangevoerd, ruim duizend minder dan de voorgaande week. Dat had natuurlijk te maken met het gegeven dat in het afgelopen weekeinde het offerfeest plaats had. Daarvoor zijn zeer veel lammeren en schapen verkocht.

De verkoop verliep niet zoals verwacht. In de aanloop naar het feest kwam de activiteit in de sector maar moeizaam op gang. Bij de voorgaande Leeuwarder schapen- en lammerenmarkt moesten dan ook de prijzen voor ramlammeren, toch eigenlijk de voor dit feest zeer gevraagde categorie, zelfs worden verlaagd. Naarmate het weekeinde in zicht kwam is de verkoop sterk toegenomen, zodat er uiteindelijk zeer veel dieren zijn geslacht. Afgelopen dinsdag konden daardoor alle lammerenprijzen ongewijzigd blijven, aangezien het gereduceerde aanbod zeker in verhouding stond tot de mindere vraag. Alleen schapen zijn €5 goedkoper genoteerd, maar die staan prijstechnisch al langere tijd op uitstekend niveau.

In Frankrijk is het jachtseizoen begonnen. Dit had voorheen een drukkend effect, vooral op de prijs van ooien. Dat zal nu vrijwel geen invloed hebben, doordat er beduidend minder volume ooien op export naar Frankrijk kunnen dan vroeger, als gevolg van de weggevallen tweede verzamelslag.

Prognose: prijshoudend

Of registreer je om te kunnen reageren.