Rundveehouderij

Achtergrond 5 reacties

Lage prijs snijmais drukt aanbod

Snijmais van 2014 op stam gaat qua prijs tot circa €1.900 per hectare. De prijs per ton is gezakt naar circa €40 bij doorsnee kwaliteit.

Uitgaande van de oogstprognose van statistiekbureau CBS zou het aanbod op grond van heel licht afgenomen areaal en een opbrengst van gemiddeld 44,3 ton niet veel afwijken van vorig jaar. Vraag is er zeker, vooral boven de grote rivieren, maar het aanbod is matig. De prijs is voor verkopers onaantrekkelijk, bijna €10 per ton lager dan de drie voorgaande jaren.

Import van bietenperspulp uit België, Frankrijk en Duitsland in de komende maanden is te verwachten gezien de huidige Nederlandse notering van €1,95 per procent droge stof. Op basis van de laatste voederwaardeprijzen komt perspulp dan uit op 89 tot 94 procent van de voederwaardeprijs. Voor het alternatief cigarant meldt de leverancier dat de marktprijs op 83 en 88 procent van de voederwaardeprijs staat.

Aanvoer van stro en hooi verloopt stroef. Dit geldt vooral de goede kwaliteiten stro. Veel stro uit België, Frankrijk en Duitsland is (te) donker en muffig. Tijdens de oost lieten de weersomstandigheden te wensen over. Goed stro uit Denemarken en overige Scandinavië kost €110 tot €120 per ton. Koolzaadstro kost circa €140.

Prognose: maisprijs onder druk.

Laatste reacties

 • koestal

  Er is erg veel gras ingekuild,dus voer is niet schaars

 • vanhoutte

  de perspulp is dus duurder dan de bietenprijs uitgaande van 15 à 20 % droge stof.

 • Zuperboer

  Hier Duitse bietenpulpbrok ingekuild bij de snijmais. Is goedkoper dan Nederlandse perspulp en het effect zal niet veel anders zijn.

 • peter 103

  T wordt steeds aantrekkelijker om toch maar een sleufsilootje te bouwen en tevullen met mais.

 • koestal

  weinig vraag naar biomassa door de lage stroomprijs,anders was de prijs wel hoger

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.