Rundveehouderij

Achtergrond

Kleiner aanbod houdt prijs op de been

Het aanbod van slachtkoeien lag donderdagochtend in Leeuwarden lager dan in voorgaande weken.

Er werden 350 runderen aangeboden, 51 minder dan een week geleden. Deze kleinere aanvoer zorgde ervoor dat de prijs gelijk kon blijven. De handel verliep namelijk erg stroef en kopers hadden niet veel haast.

De Duitse prijzen voor slachtkoeien zijn vorige week flink gedaald, 8 tot 16 cent per kilo geslacht gewicht. Hierdoor hebben Duitse slachterijen op het moment niet veel interesse in Nederlandse koeien.

Gezien het lage prijsniveau en de redelijk stabiele aanvoer van slachtkoeien verwachten handelaren dat de prijs de komende weken stabiel kan blijven. Als er meer koeien komen dan kan er welprijsdruk ontstaan. Dit wordt echter niet verwacht gezien nieuwe onduidelijkheid over grondgebondenheid, dierrechten en fosfaatplafonds. Sommige melkveehouders stoten hierom niet alle koeien af. Zodra er duidelijkheid is, kan er wel een grotere uitstoot op gang komen.

Prognose: stabiele prijs.

Of registreer je om te kunnen reageren.