Rundveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Kalverhouderij wil verdubbeling vergoeding voor leegstand

Lunteren - De gangbare leegstandsvergoeding in de vleeskalverhouderij moet verdubbelen om de vaste kosten voor een kalverhouder te dekken. Van nu zo'n €1,50 per kalf per week moet de vergoeding naar €3,00 per kalf per week.

Dit stelt waarnemend voorzitter Chris de Jong van LTO Vleeskalverhouderij in verenigingsblad De Kalverhouder. De behoefte aan een kostendekkende leegstandsvergoeding is steeds nijpender geworden, omdat diverse bedrijven in de afgelopen jaren te maken kregen met leegstandsperiodes van een week of 12 per jaar. Dit vanwege de moeizamere afzet van kalfsvlees als gevolg van de economische crisis in de EU.

De bovengenoemde vergoedingen zijn een grof gemiddelde van alle contracten. Naast de grote integraties zijn er nog zo'n tien tot twaalf kleinere contractgevers. Die hebben allemaal hun eigen afspraken met kalvermesters. Soms verschillen ook nog de afspraken per mester. Er zijn kalverhouders die bij leegstand volledig krijgen doorbetaald, anderen moeten het met veel minder doen.

Uitgaande van een bedrijf met 1000 kalverplaatsen en een gangbare vergoeding van €1,50 per dier per week, komt een kalverbedrijf op jaarbasis €18.000 tekort om zijn kosten te dekken, en dat is niet goed, stelt De Jong. Zo wentelen de contractgevers hun lasten grotendeels af op de kalverhouder.

De Jong wil de gemiddelde vergoeding tillen naar het niveau van 70 procent van de gangbare contractvergoeding (€4,20). LTO Vleeskalverhouderij stuurt dus aan op een leegstandsvergoeding van €3,00 per kalf per week.

Eén reactie

  • farmerbn

    Wat zouden de varkensboeren blij zijn met een leegstandsvergoeding. En natuurlijk met een lagere biggenprijs en hogere prijs voor slachtrijpe vleesvarkens door een verlaagd aanbod van die vleesvarkens.

Of registreer je om te kunnen reageren.