RundveeAchtergrond

Incasseringsvermogen nodig van DOC-leden

DOC Kaas is met de reeks verlagingen van de voorschotprijs slechts het eerste schaap dat de dam over gaat. De zuivelmarkt is nog niet tot rust gekomen en meer prijsverlagingen zullen volgen.

Een daling bij DOC is moeilijk te voorkomen. Het bedrijf is zo gespecialiseerd in kaas en afhankelijk van de inkomsten uit de export en -verkoop. Dat mag voor de leden een zekere troost zijn. Wat steekt is het oplopende prijsverschil ten opzichte van FrieslandCampina. Een collega met 7 ton melk heeft bij FrieslandCampina dit jaar al een kleine 20.000 euro meer melkgeld ontvangen.

Het kan bijna niet anders dan dat bij de komende ledenvergaderingen weer die lastige vraag op tafel komt: zit DOC Kaas wel op de juiste koers? DOC Kaas is een mooi bedrijf, maar wel één met een grotere kwetsbaarheid dan FrieslandCampina en, in ieder geval vanuit de ervaring geredeneerd – ook dan de meeste andere Nederlandse zuivelbedrijven.

Op zich hoeft DOC Kaas zich niet direct zorgen te maken over haar voortbestaan. Een coöperatie gaat niet zomaar failliet. Het probleem van DOC is het incasseringsvermogen van de leden. Zo lang zij zonder morren genoegen nemen met een lagere melkprijs, is er voor de coöperatie niets aan de hand. Maar verdragen de leden het niet langer om centen per kilo minder te ontvangen dan collega’s die elders lid of leverancier te zijn, dan is de boot aan.

De komende weken moet blijken hoe de discussie over deze spanning gevoerd gaat worden binnen de coöperatie: beheersen de leden hun emoties, of wordt toch de kat de bel aangebonden?

Een overzicht van alle melkprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin