Rundveehouderij

Achtergrond

Hoopgevende signalen op moeilijke zuivelmarkt

Het is goed zoeken naar hoopgevende signalen op de zuivelmarkt. Ze zijn er wel, maar het is moeilijk om de waarde ervan in te schatten.

Het meest in het oog springende positieve signaal is de 3,1 procent prijsstijging voor vollemelkpoeder op de GDT-veiling van Fonterra. Deze ontwikkeling trok ook de hele beursindex voor het eerst sinds lange tijd weer in de plus. Maar of dit het signaal is 'dat de Chinezen weer gaan kopen', moet nog maar worden afgewacht.

Ten eerste hebben de Chinezen het hele jaar door vrij goed gekocht, maar natuurlijk niet genoeg om de totale productiegroei in de EU en elders op te vangen. Ten tweede is bepaald niet duidelijk of China vanaf nu weer grote extra inkopen gaat doen. Verder heeft Europa nog niet zo veel aan de prijzen die op de GDT-veiling worden gerealiseerd. Vollemelkpoeder voor levering december bracht omgerekend €1.925 per ton op. Dat is zo'n €400 per ton onder de notering die Zuivel NL nu hanteert. Mageremelkpoeder uit de EU bracht er omgerekend tussen de €1.880 en €1.900 per ton op. Dat is ook nog steeds €50 tot €70 per ton onder de notering hier. Bovendien was daalde de prijs van mageremelkpoeder op de GDT-veiling.

In de EU staan vrijwel alle noteringen onder druk, uitgezonderd die van verse room. Die vertoont nog steeds een opwaartse tendens (€3.900+ per ton), maar omdat het verschil met de boternotering groeit, lijkt de rek er wel uit. Mageremelkconcentraat noteert iets hoger, maar is met €1.700 tot €1.800 per ton relatief duur. Spotmelk lijkt iets duurder te worden, omdat de hoeveelheid 'revisiemelk' (van fabrieken in onderhoud) daalt. Maar die is niet bepalend voor de markt. De stemming blijft gedrukt.

Prognose: licht dalende prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.