Rundveehouderij

Achtergrond

Energie goedkoper, bostel duurder

Vooral de prijzen van de energie brengende voedercomponenten staan onder druk, onder invloed van gedaalde graanprijzen. Voor vochtrijke bijproducten heeft dit vooral invloed op prijzen van producten zoals maisglutenvoermeel.

Corngold is recent dan ook al goedkoper geworden. De prijs van steekvast aardappelzetmeel zakt nu ook, met 10 cent per procent droge stof. Voor vloeibaar zetmeel is de verlaging 5 cent. Aardappelsnippers komen in een lager tarief, evenals stoomschillen. Tweede kwaliteit snippers kosten circa €38,50 per ton, stoomschillen (15 procent droge stof) €18,00 tot €25,50.

De handel in mais is divers. Van boer tot boer gaat de handel veelal per hectare, 'op stam'. De opbrengst is dan bepalend, maar die wisselt van regio tot regio. In de handel kost verse snijmais nu €1,50 per procent droge stof. Per ton is dat dus €45 uitgaande van 30 procent. Oogst 2013 is duurder, ook omgerekend naar voederwaarde. Bierbostel neigt naar prijsverhoging, vanwege grote vraag en afnemend aangevoerd volume.

Gezien de zeer grote suikerbietenoogst wachten melkveehouders met spanning of er prijsverlaging van de perspulp in zit. De tarieven zijn sinds begin juni ongewijzigd.

Prognose: bierbostel duurder.

Of registreer je om te kunnen reageren.