Rundveehouderij

Achtergrond 1639 x bekeken 3 reacties

Bijproduct wordt weer goedkoper

De situatie op de markt voor ruwvoer en vochtrijke bijproducten voor melkvee wijzigt.

Een groot deel van de snijmais is al gehakseld en ingekuild. Dat heeft tot gevolg dat voor afdekking populaire producten in ieder geval niet duurder hoeven te worden. Een aantal bijproducten, zoals bierbostel en vooral reststroom uit de aardappelverwerkende industrie, wordt zelfs goedkoper. Aardappelpersvezels zijn met €3 per ton in prijs verlaagd, het tarief staat nu op €28. Ook de tot dusver nogal dure aardappelsnippers worden voordeliger, hiervan zakt de prijzen in zowel de betere als de mindere kwaliteit met €2,50 per ton. De malaise in de aardappelsector, die zucht onder overmatige aanvoer van consumptieaardappelen, drukt ook op de prijs van voeraardappelen. Dat kan doorzetten. Steek-vast aardappelzetmeel wordt per procent droge stof 10 cent goedkoper.

Er is toegenomen vraag naar structuur. Een reden is dat het nog hard groeiende herfstgras eiwitrijk is. Vanwege de in het algemeen ruime hoeveelheid ruwvoer op de melkveebedrijven is dit geen aanleiding tot grote prijsverhogingen, maar minder ruim beschikbare producten als luzerne en graszaadhooi (Engels raai) en ook goede kwaliteit tarwestro tenderen iets duurder.

Prognose: prijsdruk op bijproduct.

Laatste reacties

 • .....

  Tijd dat de perspulp in prijs gaat zakken of zou dat niet gebeuren omdat Duynie zich gedraagt als een monopolist............................

 • melkkoeienboer

  reken er maar niet op

 • FIEN

  In Belgie wordt de perspulp aangeboden aan 1.70€ per %D.S., niet door Duynie
  Dit jaar we de^perspulp in voorverkoop 1.88€ van Duynie
  Maar blijkbaar hebben ze de regeltjes van 'GARANTIE VAN AFSLAG' zonder enig overleg of vermelding geschrapt uit het contract.
  Ben benieuwd of ze deze monopolie kunnen blijven handhaven.

Of registreer je om te kunnen reageren.