Rundveehouderij

Achtergrond 3019 x bekeken 2 reacties

Vraag naar ruwvoer groeit nog

De vraag naar ruwvoer groeit al enige tijd, dat geldt zeker voor de ingekuilde snijmais. De mais wordt desondanks nog maar spaarzaam aangeboden, doordat verkopers het nog te vroeg vinden.

Ook hooi en stro gaan vlot van de hand. Het speelt mee dat meer jongvee wordt aangehouden dan voorheen. Bovendien is al meer ruwvoer verbruikt doordat de veestapel als geheel groter is dan in eerdere seizoenen. Roodzwenk graszaadhooi is na de grote afzet in de afgelopen maanden schaars.

Voor ruwvoer is meer aandacht dan voor de bijproducten. Deze zijn in het algemeen goed gevraagd, maar het aanbod c.q. de beschikbaarheid is wisselend. Bij de relevante voerleveranciers zijn inmiddels de prijzen van bierbostel naar beneden bijgesteld. Er is toegenomen productievolume bij de brouwers, bovendien was de marktprijs te hoog ten opzichte van de voederwaardeprijs. De afzet is vervolgens verbeterd. Ook graanbostel, ruim beschikbaar, wordt goed afgenomen. Aardappelsnippers zijn nog steeds behoorlijk duur. Mogelijk kan de prijs zakken onder invloed van prijsverlaging van graan (=energie).

Aardappelpersvezels zijn nu de campagne op z'n einde loopt nagenoeg uitverkocht. Als alternatief met gelijke voederwaardeprijs zijn er nu erwtenvezels. De marktprijs is 49 euro per ton bij 20 procent drogestof. Bietenpulp is nog goed leverbaar, uit de kuil.

Prognose: prijshoudende markt.

Laatste reacties

  • koestal

    gelukkig dat het geen strenge winter is

  • agro1

    lage graanprijzen = minder areaal graan = minder stro = betere prijs voor stro. als dit zo doorgaat, dan wordt graan nog een bijproduct. grunningen forever en ciolos boppe!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.