Rundveehouderij

Achtergrond

Slachtprijs daalt door groot aanbod

De prijs van slachtkoeien is maandagochtend in Bunnik gedaald. Over de gehele linie ging er 5 cent van de prijs af. Alleen de prijs van de meest luxe dieren, De S- en U-kwaliteit, noteert stabiel.

De handel verliep zeer rustig als gevolg van een grote aanvoer van slachtkoeien bij de slachterijen. Diverse slachterijen hebben in de afgelopen week moeite gehad om alle koeien op de dag van aankomst te slachten. Kopers van de runderen hebben daardoor ook geen haast om koeien op de markt te kopen.

Een O-kwaliteit koe brengt maximaal €2,75 per kilo geslacht gewicht op. Vorig jaar lag de prijs van eenzelfde koe in deze periode nog op maximaal €3,40 per kilo geslacht gewicht. Een worstkoe eerste kwaliteit kost maximaal €2,15 per kilo. Dit is een prijsdaling van 60 cent ten opzichte van vorig jaar.

Voor deze week verwachten handelaren en slachterijen nog veel aanvoer bij de slachterijen. Daarna zal de aanvoer tot rust komen maar blijft deze op een redelijk hoog niveau liggen. De prijs zal dan ook nog wat onder druk blijven staan. Als de aanvoer weer wat daalt kan de prijs zich stabiliseren en kunnen de grote voorraden weggewerkt worden. Als deze voorraden weggewerkt zijn dan kan de prijs zich pas weer gaan herstellen.

Prognose: prijsdruk.

Of registreer je om te kunnen reageren.