Rundveehouderij

Achtergrond

Rustige handel met goede vooruitzichten

De handel in zuivel verkeert deze week nog in rustig vaarwater. Voor januari zijn de meeste verkopen geregeld, maar voor de maanden daarop moet er nog veel gebeuren.

De verwachting is dat de prijzen, die vanwege de rustige handel licht zijn gedaald, snel weer aantrekken. Misschien niet naar de recente recordprijzen, maar toch naar meer dan acceptabele niveaus. De vooruitzichten zijn goed en op zijn vroegst wordt een kentering in de markt verwacht in het tweede kwartaal.

Het lukt China en Zuid-Azië maar moeilijk de eigen melkproductie te verhogen. Ziektes als mond- en klauwzeer bemoeilijken de ambitieuze plannen. Ondanks de stijgende melkaanvoer in exporterende gebieden houdt een goede vraag de zuivelprijzen op de wereldmarkt nog op niveau. Ook de Rabobank gaat in ieder geval voor komend halfjaar nog uit van relatief hoge zuivelprijzen, vooral vanwege de grote vraag naar zuivel in China. Maar ook voor de tweede helft van 2014 wordt door de bank niet van een sterke daling van prijzen gesproken.

Volmelkpoeder (EU) gaat op dit moment voor prijzen rond de 3.750 per ton (af fabriek) weg. Magermelkpoeder voor prijzen net boven 3.300 per ton. Wat betreft de handel in rauwe melk gebeurt er weinig. De prijs op de spotmarkt ligt rond de 35 cent per kilo af boerderij.

Melkconcentraat noteert tussen de 2.400 en 2.550 per ton, room tussen de 4.500 en 4.650 per ton.

Volgende week wordt beter zichtbaar hoe de zuivelhandel begin 2014 wordt opgepakt. Duidelijk is dat er geen sprake is van grote voorraden. Dat geldt zowel voor kopers buiten als binnen de EU.

Prognose: prijzen trekken aan.

Of registreer je om te kunnen reageren.