Rundveehouderij

Achtergrond

Prijsdruk verwacht door groter aanbod

In 2013 zijn er tot en met week 50 483.500 runderen geslacht. Dit is 3,2 procent minder dan in dezelfde periode in 2012. Begin 2013 leek het aantal slachtingen zeer fors terug te lopen. In het voorjaar lag het aantal slachtingen zelfs 12 procent achter op 2012.

Toch kwam er in de loop van de zomer veel vee beschikbaar voor de slacht. De melkproductie bleef op een hoog niveau en veel melkveehouders molken toen al flink boven hun quotumplanning. Dit had als gevolg dat er meer koeien werden afgestoten.

De stijging van de aanvoer had ook tot gevolg dat de prijs in de periode juli tot en met november met soms wel 80 cent per kilo daalde. De laatste weken is het wat rustiger en noteert de prijs stabiel. Een O-kwaliteit koe noteert half december in Leeuwarden maximaal €2,85 per kilo geslacht gewicht.

Voor deze week worden stabiele prijzen verwacht. Daarna zal de prijs wat onder druk komen te staan door een iets groter aanbod.

Prognose: prijs iets onder druk.

Of registreer je om te kunnen reageren.