Rundveehouderij

Achtergrond

Moeizame handel nuchtere kalveren

De handel in nuchtere kalveren is dinsdagochtend zeer moeizaam verlopen.

Een sterk gestegen aanvoer en een tegenvallende vraag waren hier de oorzaak van. Om één uur 's middags waren zelfs nog niet alle van de 853 kalveren verkocht.

Handelaren geven aan dat de prijs van de kalveren lager lag dan de prijs die er op de laatste markt van vorig jaar werd betaald. De noteringen liggen echter hoger dan eind vorig jaar. Met name de noteringen van de lagere kwaliteiten liggen flink hoger. Deze verschillen zijn te verklaren door een correctie die is toegepast in de noteringen.

Al met al lijkt de prijs deze week dus te stijgen, maar niets is minder waar. De vraag naar de kalveren is op dit moment erg matig. Kalverhouders en integraties hebben de negatieve resultaten die vorig jaar in de zomer werden behaald nog in het geheugen gegrift staan. Daarom willen zij alleen maar kalveren kopen voor een lage prijs zodat er voldoende marge overblijft als de opbrengst van de vette kalveren in de zomer lager ligt.

De komende weken blijft de handel in nuchtere kalveren moeizaam door de tegenvallende vraag, de prijs blijft dan ook onder druk staan.

Een zwartbont stierkalf eerste kwaliteit brengt maximaal 75 euro op. Stierkalveren extra kwaliteit met 50 procent Belgisch Blauw kosten maximaal 340 euro per stuk.

Prognose: prijsdruk.

Of registreer je om te kunnen reageren.